Најновије

СПЕЦИЈАЛНИ СУД: Саљих Мустафа да исплати жртвама 207.000 евра одштете

Специјални суд у Приштини донео је данас одлуку у спору против Салиха Мустафе на основу које он треба да исплати оштећенима 207.000 евра, објавила су Специјализована већа Косова.

ОВК (Илустрација: Правда)

Према одлуци суда, 207.000 евра биће подељено за осам оштећених.

Ти износи одређени су у складу са захтевом заступнице жртава, који суд сматра оправданим и сразмерним обиму и степену штете коју су жртве претрпеле , па ће тако жртви број "8" бити дато 30.000 евра, жртви број "9" 80.000 евра, 60.000 евра, жртви број "10" 10.000 евра, жртвама број "5", "6" и "12" - 5.000 евра, жртви број "11" и жртви број "13" 2.000 евра.

Суд је нагласио да одговорност за исплату одштете жртвама сноси Мустафа и позвао председницу Специјализованих већа да одреди судски орган који ће бити задужен за праћење и надзор над спровођењем и извршењем овог налога о репарацијама.

Како је суд истакао, иако је Мустафа одговоран за исплату накнаде, он тренутно не располаже средствима да у потпуности изврши тај налог, због чега је неопходно да се други актери укључе у извршење налога о репарацијама, и да је то првенствено тзв. Косово.

У том погледу, суд је нагласио да би постојећи Програм за накнаду штете жртвама злочина могао да послужи као алтернатива у извршењу налога о репарацијама иако су максималне суме које се могу добити из програма ниже од сума одређених налогом о репарацијама, због чега је позвао привремене власти у Приштини да уведе нов систем за репарације жртвама кривичних дела из надлежности Специјализованих већа.

Суд је, наводи се, дао препоруку да се на иницијативу Специјализованих већа оснује фонд за жртве кривичних дела из надлежности Специјализованих већа, за случај да Приштина не испуни своје обавезе према жртвама у разумном року путем система за репарације.

"Тај фонд би у првом реду требало да финансира Косово, а могу га финансирати и друге државе и донатори који желе да пруже подршку жртвама", наводи се у саопштењу.

У децембру прошле године Специјални суд је осудио Мустафу на 26 година затвора због ратног злочина, што је била и прва пресуда везана за истраге за ратне злочине почињене на КиМ.

Против првостепене одлуке Мустафина одбрана је уложила жалбу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА