Најновије

БиХ у хаосу већ скоро три деценије

Босна и Херцеговина у стању је хаоса већ скоро три деценије, јер неће да лечи сопствене ране, изјавила је српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић. Она је за РТРС рекла да су различита тумачења Дејтонског споразума довела БиХ у лошу ситуацију. Бошњачки актери, сматра Цвијановић, са међународним фактором покушавају да од Републике Српске направе љуштуру и да развласте њен уставни капацитет.

Сарајево (Фото: Public)

Зато је, како је навела, у Њујорку испунила своју мисију, када је на седници Савета безбедности УН истакла главне проблеме и кочнице у БиХ.

Она је додала да би опет напустила седницу током обраћања Кристијана Шмита, наглашавајући да је један од проблема у БиХ појединац који се поставља изнад демократски изабраних институција.

"а имам обавезу и моја је мисија да кажем шта су то главни проблеми у БиХ. Да ли ће неко рећи нешто друго, то је небитно. Изашла сам из три разлога. Први је што годинама гледамо манипулативни приступ људи који тамо презентују ствари, други јер не мислим да неко ко је неизабран може бити супериоран, то је неправедно и контрапродуктивно за БиХ", рекла је Цвијановић.

"Треће, Шмит нема легитимитет јер га није именовао савет безбјдности. Чак и да има легитимитет, понижавајуће је да један намесник представља земљу и намеће законе", истакла је Цвијановић.

Како је указала, РС понаша се легалистички, поштујући слово Устава, и константан њен став је да не може неко бити изнад демократски изабраних институција и стављати се у улогу супериорности у односу на оне који су изабрани на демократским изборима.

Цвијановић је поручила да је за њу Република Српска оквир, гаранција за постојање и нешто што треба чувати и неговати, као и да је важно да се сви у БиХ придржавају Устава и уставних одредби.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА