Најновије

Амерички Сенат предложио нови закон о Западном Балкану

Сенаторка Џин Шахин, председавајућа Пододбора за Европу у Одбору за спољнополитичке односе америчког Сената, уз подршку колега из обе политичке странке, поново је новом сазиву Сената предложила "Закон о демократији и просперитету Западног Балкана", пише Глас Америке.

Сенат (Фото: Pixabay)

Уз подршку сенатора Роџера Викера, Бена Kардина, Дика Дурбина и Kриса Ван Холена, циљ предлога сенаторке из Њу Хемпшира је промоција сарадње међу земљама Западног Балкана, али и сарадњу тих земаља са Сједињеним Државама у области сајбер безбедности и сајбер отпорности, имајући у виду "штетне напоре Ирана и Русије да им земље региона буду мета".

Према саопштењу на веб страници сенаторке Шахин, закон подржава "демократску стабилност и економски развој региона, кроз иницијативе у инфраструктури, трговини и антикорупцији, укључујући законско озваничење санкција, како би се одвратили актери који воде дестабилизирајуће активности."

Закон је поново ушао у сенатску процедуру у четвртак, непосредно пред претрес Одбора за спољнополитичке односе о Западном Балкану. Готово иста група сенатора предложила га је и прошлом сазиву Сената, али није усвојен.

"Одржавање мира и јачање демократије на Балкану од кључне је важности за европску сигурност и стабилност, посебно док траје Путинов ничим изазван рат у Украјини. Мој двостраначки предлог закона ће ојачати трговину и инвестиције између Сједињених Држава и Западног Балкана, искоренити корупцију, кодифицирати санкције против дестабилизирајућих актера и послати снажан двостраначки сигнал да су Сједињене Државе посвећене нашим партнерима у регији", рекла је Шахин, чланица Демократске странке.

Републикански сенатор Викер рекао је да је Балкан дом разноврсног и живописног културног наслеђа, а његов геополитички значај и даље расте.

"Брутална руска инвазија на Украјину наглашава важност наших балканских партнерстава. Усвајање овог закона послужило би као јасна, двостраначка изјава о посвећености Сједињених Држава јачању наших дипломатских партнерстава у региону", казао је он.

Између осталог, закон предвиђа успостављање регионалне иницијативе за трговину и економску конкурентност, кодифицирање две постојеће извршне уредбе о изрицању санкција због корупције и пријетњи миру и стабилности на Западном Балкану, као и покретање иницијативе за борбу против корупције која би америчког државног секретара усмерила да пружи техничку помоћ свим земљама у изради националних стратегија за борбу против корупције итд.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА