Најновије

ДОДИК: Запад није слушао Путина, са Русијом раде исто као са Југославијом

Председник Републике Српске каже да је веома захвалан на подршци коју Руска Федерација пружа Републици Српској.

Додик и Путин (Фото: kremlin.ru)

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је разговор са председником Русије Владимиром Путином био успешан и изразио захвалност на подршци Руске Федерације.

"Разговор је био веома успешан. Разменили смо ставове о тренутној ситуацији у нашим односима, о регионалној и глобалној агенди. Још једном је потврђен пријатељски однос Владимира Владимировича Путина и Руске Федерације према Републици Српској. Потврдили смо да смо поуздани партнери и сви наши састанци су доказ", рекао је Додик у интервјуу за "РИА Новости".

Он је додао да је веома захвалан на подршци коју Руска Федерација пружа Републици Српској, посебно на нивоу међународног права, као и да је Русија гарант имплементације Дејтонских споразума и услова који се морају испунити на нивоу Савета безбедности Уједињених нација.

Додик је навео да је руски лидер покушао да успостави дијалог са Западом на тему заједничке безбедности, али га нису послушали и наставили су да раде са Русијом оно што су раније урадили са Југославијом.

"Председник Путин брине о својој држави и свом народу. Он је увек био принципијелан када је раније покушавао да разговара са Западом и НАТО-ом и успостави односе заједничке безбедности и политике. Међутим, они га нису послушали и наставили су да раде са Русијом оно што раније су радили са Југославијом", рекао је Додик.

Како је навео, Република Српска преговара са Руском Федерацијом о пројектима реконструкције термоелектрана и набавци опреме за рад у рудницима, а о овим питањима, додао је, могло би се разговарати већ у јуну, током посете делегације РС Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Упитан да прокоментарише изградњу гасовода којим би се руски гас допремао до Републике Српске, Додик је рекао да је потребно "спровести све процедуре" како би се почело са реализацијом тог пројекта и додао да се ради о процедурама које треба да испуни Босна и Херцеговина, али да у свему томе проблем прави други ентитет БиХ који се "већ дуже време бори против овог пројекта".

Ипак, како је рекао Додик, он се нада да би изградња гасовода могла почети ове године и истиче да се сарадња са Москвом наставља:

"Најбитније је то што договор између 'Гаспрома' и Републике Српске остаје на снази и ту неће бити никаквих измена".

Додик је рекао да је са председником Русије разговарао и о начинима исплате руског гаса. У том контексту, било је речи и о плаћању у рубљама, јер, како каже, "ми поштујемо руску страну и уважаваћемо њихове потребе".

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА