Најновије

ВЕЧ НАЦРТАНА НОВА ВЛАДА У ПОДГОРИЦИ? Црна Гора у недељу опет излази на биралишта

Црна Гора у недељу излази на биралишта, други пут ове године, а сада се бира нови сазив парламента.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

Црна Гора у недељу излази на биралишта, други пут ове године. Након што је у априлу изабран нови председник државе, овога пута одржавају се ванредни парламентарни избори.

Гласачки листићи су одштампани и достављени општинским изборним комисијама. Право гласа на овим изборима има више од 540.000 грађана уписаних у бирачки списак.

Скупштина је влади Дритана Абазовића изгласала неповерење још у августу прошле године, да би тек сада, 11. јуна били заказани избори.

Биће ово први парламентарни избори на којима ће Демократска партија социјалиста учествовати као опозиција, након што је изгубила власт на претходним који су одржани 2020. године.

На гласачком листићу наћи ће се 15 листа, а ретко која странка се одлучила да самостално учествује, па доминирају предизборне коалиције.

Велике промене на изборној сцени

Изборна сцена у Црној Гори последњих месеци претрпела је драстичне промене, многи коалициони савези су се распали, док су са друге стране настале неке неочекиване коалиције.

Нема сумње да је највећа промена на предстојећим изборима то што Мило Ђукановић, досадашњи лидер ДПС-а, неће учествовати на њима, јер се повукао са страначке функције.

ДПС на изборе излази у коалицији са својим традиционалним партнерима Социјалдемократама, Либералном странком и Демократском унијом Албанаца. Изборна листа носи назив "Заједно за будућност која ти припада - Данијел Живковић".

Досадашњи постизборни савезник ДПС-а Социјалдемократска партија одлучила да и овај пут самостално изађе на изборе под слоганом "За нашу кућу".

Највише успеха на изборима се очекује од новог Покрета Европа сад који први пут учествује на парламентарним изборима. Учествовали су у октобру на изборима у Подгорици, где су формирали коалицију и освојили место градоначелника главног града. Њихов кандидат Јаков Милатовић победио је у другом кругу председничких избора Мила Ђукановића. Милатовић је одлучио да се не повуче са страначке функције, али не учествује у кампањи. Зато у име ПЕС-а кампању води Милојко Спајић који је уједно и носилац изборне листе.

Иако је Демократска странка нудила коалициони договор Покрету Европа сад, то је одбијено, па ова странка учествује сама на изборима.

Према до сада објављиваним истраживања, ПЕС је у знатној предности у односу на остале странке и коалиције, али ипак недовољној да самостално формира нову владу.

Новина на овим изборима је то што Демократски фронт, који је годинама водио опозициону борбу са тада владајућим ДПС-ом више не постоји. Предизборну коалицију формирале су Нова српска демократија Андрије Мандића и Демократска народна партија Милана Кнежевића, као и Радничка партија. Како је Мандић био у изборној трци за председника земље, сада је Кнежевић носилац листе и у трци за премијера. 

Покрет за промене Небојше Медојевића, једног од досадашњих лидера Демократског фронта на изборима учествује самостално под називом "Прво Црна Гора".

Велико предизборно изненађење је коалиција коју су направили Демократска Црна Гора Алексе Бечића и Грађански покрет УРА Дритана Абазовића. Након што је Абазовић прошле године сменио владу Здравка Кривокапића, заједно са ДПС-ом са места председника Скупштине Црне Горе сменио је и Бечића. Била је то кап која је прелила чашу и због које су присталице Демократа месецима протестовали на улицама широм Црне Горе. Демонстранти су чак носили лутку стрип јунака Изногуда којег су поредили са Абазовићем, а посебно су му замерали то што је формирао владу са ДПС-ом.

Међутим, ратне секире су изгледа закопане, па су се тако Бечић и Абазовић нашли на заједничкој листи, обојица као њени носиоци под називом "Храбро се броји". Да је осим политичког помирења дошло и до приватног, постало је јасно након што су у јавност доспеле фотографије и снимци са Бечићевог венчања одржаног током викенда, а на којима се види да је Абазовић био један од важнијих гостију.

Први пут на изборе излази и некадашњи Кривокапићев министар правде Владимир Лепосавић. Он је министарску функцију изгубио након што није хтео да каже да се у Сребреници десио геноцид, што ни посланици Мила Ђукановића ни Кривокапић нису могли да му опросте.

Иако од те смене није био у политичком животу Црне Горе, сада је носилац листе под називом "Правда за све".

Социјалистичка народна партија Владимира Јоковића и Демос Миодрага Лекића на изборе излазе у коалицији под називом "За тебе".

Новина на овим изборима је и коалиција коју су формирали некадашњи директор Агенције за националну безбедност Дејан Вукшић, Слободна Црна Гора Владислава Дајковића и Права Црна Гора Марка Милачића, а која учествује под називом народна коалиција "Сложно и тачка".

Албанска мањина имаће два представника, Албански форум учествује као листа "Беса за европски развој" и коалција коју чиме ФОРЦА, Демократски савет, Демократски савез ЦГ и "Покрет Тузи" под називом коалиција "Албанска алијанса".

Бошњачка странка Ервина Ибрахимовића која је била коалициони партнер ДПС-а на изборе излази самостално под називом "Јасно је". Хрватска грађанска иницијатива за ове изборе користи слоган "На правој страни света".

Од странака које се декларишу као грађанске учествују две листе: "Преокрет за сигурну Црну Гору - Срђан Перић" и "Да, ми можемо за грађанску Црну Гору".

Мегаломанска предизборна обећања

Аналитичари су сагласни у оцени да изборна кампања протиче помало досадно, без узаврелих страсти типичних за дана уочи избора, као и без заоштрене реторике. Обилазе се градови по Црној Гори, одржавају предизборни скупови. 

За разлику од претходних парламентарних избора када је у фокусу пажње био спорни Закон о слободи вероисповести који је Ђукановић покушао да наметне, овога пута, након потписаног Темељног уговора са Српском православном црквом, таква питања као и однос према онима који се декларишу као Срби у Црној Гори изостаје.

Предизборна обећања углавном се односе на економске теме, повећање плата, довођење инвестиција, па чак и до тога да се грађанима обећава да ће радити седам сати дневно а да ће им плате бити веће.

Извршна директорка Центра за мониторинг и истраживања Ана Нинезић рекла је да кампањом доминирају мегаломанска обећања која немају утемељење у реалности.

"Лидер политичке партије или коалиције стоји у првом плану и користи се као главни политички бренд. У средишту је свих политичких порука, а кампања се често своди на персонализацију политике", рекла је Ненезић.

Шта кажу анкете

Изборни цензус у Црној Гори износи три одсто. Толико гласова је потребно да би се представници странака наши у скупштини која броји 81 посланика. 

Последње истраживање које је спроведено у првој половини маја показало је да највећу подршку има Покрет Европа сад од 29 одсто, следи ДПС са 24 одсто.

У истраживању које је спровео ЦЕДЕМ 13 одсто грађана је рекло да подржава Демократски фронт, мада он сада не учествује под тим називом на изборима. Демократе подржава 11,1 одсто, Бошњачку странку 5,2, ГП УРА 4,4, а СДП и Албански форум по 1,9 одсто бирача.

Према тим подацима цензус не би прешла Социјалистичка народна партија коју подржава 1,9 одсто грађана.

Извесно је да ће након избора морати да дође до формирања шире коалиције како би била формирана нова власт. 

Незахвално је прогнозирати ко би могао да се нађе у новој власти, извесно је само да ће њена окосница бити Покрет Европа сад.

У јеку предизборне кампање Подгорицом су продефиловали бројни западни званичници, од америчких сенатора, до специјалних изасланика Брисела и Вашингтона. Нису крили шта траже од нове владе Црне Горе.

Специјални изасланик Европске уније за Западни Балкан Мирослав Лајчак изјавио је да од будуће владе очекује а се потпуно посвете европским интеграцијама.

Ипак, најдаље у отвореним порукама Подгорици отишао је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар који је присуствовао обележавању годишњице независности Црне Горе.

Он је том приликом дао интервју за агенцију МИНА у којој је рекао да постоји опасност од мешања Русије у парламентарне изборе у Црној Гори.

"Будите уверени да ће покушати да искористе све разлике и све устаљене методе - ботове и дезинформације у покушајима да скрену Црну Гору са њеног европског пута", рекао је Ескобар.

Иако избори још нису ни одржани, он је поручио да су грађани Црне Горе направили прави избор, те да САД не бирају владе својих НАТО савезника, али имају своја "очекивања".

Носилац листе "За будућност Црне Горе" Милан Кнежевић рекао је да је управо Ескобар нацртао контуре будуће владе у којој види ДПС и Европу сад. Да ли ће тако и бити остаје да се види након 11. јуна, када ће уследити рок од 90 дана да нова влада буде формирана.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА