Најновије

Петковић: ЗСО је кичма споразума, Приштина одбија све конструктивне предлоге

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да Приштина и Курти, злоупотребљавајући споразум, покушавају да својој јавности покажу како су некаква држава.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да формирање Заједнице српских општина представља кичму Бриселског споразума, као и да је Приштина одбила конструктиван предлог нацрта статута ЗСО који је урадио Београд.

Он је за ТВ Пинк рекао да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одбио и предлог ЕУ и да је када је видео да све иде у правцу да он добије коначан оквир, донео једнострану одлуку о укидању динара на КиМ.

"Ми смо направили добар искорак када говоримо о ЗСО и том статуту Мирослава Лајчака. Приштина је то видела, да се иде у правцу све ближег договора око коначног статута и да разговори заправо имају смисла, да су наши експерти са експертима ЕУ пронашли заједнички језик", навео је Петковић.

Према његовим речима, прошло је 11 година, а да Приштина није испунила један захтев и да није формирана ЗСО која представља предуслов за опстанак српског народа на КиМ.

"ЗСО представља кичму Бриселског споразума и договора, јер се првих шест тачака Бриселског споразума из 2013. године односи на формирање ЗСО. Они (Приштина) не желе то да ураде, јер не желе да обезбеде индивидуална и колективна права за српски народ који свакога дана газе на КиМ. Све српско данас је угрожено између осталог и због тога што немамо ЗСО. Срби одлазе, 15 одсто Срба, поготово са севера КиМ је трајно напустило своја вековна огњиште и отишло у правцу централне Србије, зато што немамо ЗСО", рекао је Петковић.

Истакао је да ће Србија наставити да се бори да Приштина не уђе у Савет Европе, као и да ће се и даље одговорно и конструктивно односити према дијалогу са Приштином.

"Понашаћемо се одговорно према нашем народу на КиМ. Борићемо се да тзв. Косово не уђе у СЕ и да једноставно учинимо апсолутно све што је до нас, да заштитимо пре свега српски народ на КиМ", рекао је Петковић.

Приштина гази сваки споразум
Петковић се осврнуо на чињеницу да му већ годину дана привремене приштинске институције на челу са Аљбином Куртијем спречавају да посети простор КиМ противно свим споразумима, а посебно споразуму о званичним посетама.

"Ја сам своју посету најавио на време, у складу са свим процедурама, иако смо недавно у Бриселу поново покренули то питање. Заиста је неодрживо да на такав начин Курти крши споразум о званичним посетама. Поново су се оглушили о све договоре и на један одвратни начин ми поново забранили улазак на простор КиМ", рекао је Петковић.

Додао је није добио никакво образложење за забрану и да је мејл садржао само једну реченицу у којој је наведено да му је забрањена посета, која је била, како каже, верске природе.

Петковић наглашава да Приштина и Курти злоупотребљавајући споразум покушавају да својој јавности покажу како су некаква држава.

"Никада неће бити држава, па ми забрањују улазак на простор КиМ. Како онда уопште да причамо о нормализацији односа и било каквом другом договору, када на стварима које би требале да буду најнормалније, Приштина показује апсолутну незаинтересованост и злонамерност и гази све оно што смо се договорили", закључио је Петковић.

РУСКА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА ОТКРИЛА: САД активно траже замену Зеленском

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА