Најновије

ВУЧИЋ ДОБИО "КРИЛА ЗМАЈА", ПА ПОРУЧИО: Наш отпор ће бити неупоредиво снажнији него што ико мисли!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија имати чврсту подршку Кине по свим питањима која се покрећу у оквиру УН, као и да Србија и Кина потписаном заједничком изјавом прелазе са стратешких билатералних односа на заједницу која, како је рекао, говори о заједничкој будућности и највиши је облик сарадње две земље.
Челично пријатељство Србије и Кине

Челично пријатељство Србије и Кине

- Поносан сам што сам могао такву изјаву да потпишем са Сијем. Имамо огромно поштовање према Кини - рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије са председником Кине Си Ђинпингом. Вучић је навео да је та заједничка изјава стратешки важан правац за развој наших билатералних односа, али и за наше виђење света.

Истакао је да су резултати данашњих разговора то, поред тога што Србија подржава принцип једне Кине, да за нашу земљу свако питање које би неко поставио Народној Републици Кини јесте њихово унутрашње питање и Тајван, Синђан, Хонгконг.

- То је питање за Народну Републику Кину. Како Кина жели да решава те ствари, тако ће и да буде. И увек ће имати подршку Републике Србије за тако нешто, јер то је оно на чему почива повеља Уједињених нација и на чему се заснива међународно јавно право - рекао је Вучић.

Он је истакао да је захвалан председнику Сију на веома јасним ставовима по питању Косова и Метохије - територијалног интегритета Републике Србије.

- Али, цитирам председника Сија - Република Србија имаће чврсту подршку Народне Републике Кине и по свим питањима која се покрећу у оквиру Уједињених нација. То је за нас изузетно важно и ја сам председнику Сију говорио са чим се све суочавамо и бескрајно хвала Народној Републици Кини на томе - рекао је Вучић.

Нагласио је да, упркос чињеници да смо неретко притиснути од многих најмоћнијих сила света, имамо срећу да смо у Народној Републици Кини увек имали пријатеља.

- Ја сам данас рекао председнику, свију нашем великом пријатељу, да ће се Србија, иако мала земља, веома снажно и храбро одупирати покушајима како ревизије историјског памћења, тако и даљим притисцима на Републику Србију. И да ће наш отпор бити неупоредиво снажнији него што је неко могао да замисли - нагласио је Вучић.

Навео је да у 2021, 2022. и 2023. години Кина била наш највећи инвеститор.

- Други је партнер у трговини робом. Извоз у Кину нам је порастао 140 пута у последњих 10 година. Наша трговинска размена, директна трговина између наших земаља у последњих 10 година увећана је чак осам пута. Инвестиције у Републику Србију у претходних 10 година увећане су 30 пута из Народне Републике Кине - рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Сијарто поручио НАТО алијанси

Извор: Правда / Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА