Најновије

ОГОЛИЛИ СЕ: Вашингтон брутално зарађује на Украјини

Бајденова администрација потпирује украјински сукоб и опструише све покушаје постизања мировног споразума, из простог разлога што од крви проливене на фронту итекако зарађује.

То је отворено признао портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер, указујући да његов ресор тренутно покушава да убеди Конгрес да је давање новог пакета помоћи кијевском режиму у националном интересу Вашингтона. 

Јер, наоружавањем Кијева, храни се и незајажљивост Владимира Зеленског који непрекидно тражи помоћ, одржава се сукоб, али америчка војна индустрија. Иако је он избегао да то тако формулише.

"Наставићемо да радимо са Конгресом како бисмо осигурали да је одобрење овог додатног захтева за финансирање у најбољем интересу америчке националне безбедности. Чули сте секретара да говори о томе прошле недеље. Један од аргумената који је изнео је то да се, кад је реч о безбедносној помоћи Украјини 90 одсто новца троши овде у САД, што користи америчкој производњи и америчком технолошком развоју", рекао је Милер.

Истовремено, портпарол је напоменуо да је неколико чланова Конгреса имало прилику да разговара са украјинским и европским званичницима током Минхенске безбедносне конференције и "директно чује" да помоћ Кијеву представља "националне безбедносне интересе Европе, а такође и нашу трансатлантску националну безбедност".

Пакет помоћи који тренутно стоји у Конгресу подразумева 95 милијарди долара иностране помоћи, укључујући новац за Украјину, Израел и друге земље. Од 60,7 милијарди долара за Украјину, писао је раније АП, 38,8 милијарди би отишло америчким фабрикама које производе ракете, муницију и другу опрему.

"Иако неки могу тврдити да америчка помоћ нестаје у септичкој јами неконтролисане украјинске корупције, једна студија је показала да се 90 одсто долара помоћи Украјини ипак не шаље Украјини. Уместо тога, ова средства остају у САД, где су водеће одбрамбене компаније уложиле десетине милијарди у више од стотину нових индустријских производних погона, отварајући хиљаде радних места директно у најмање 38 држава, са виталним подкомпонентама које долазе из свих 50 држава", навео је "Тајм" пре неколико дана, истичући да је конфликт у Украјини "ревитализовао НАТО".

Председник САД Џозеф Бајден још јесенас је изјавио да оружје за Украјину значи и "посао за Американце", напомињући да је значајан део ових средстава намењен америчким компанијама.

Бајден је конкретно поменуо ракетне системе "патриот", које производи компанија "Рајтеон" у Аризони, и артиљеријске гранате које се производе у 12 држава широм САД, наводећи Пенсилванију, Охајо и Тексас. 

Пенсилванија и Аризона су кључне државе у изборима за председника САД, тако да што дуже траје рат у Украјини, овим државама иде више пара – а више задовољних гласача, значи и више гласова, па и веће изборне шансе за Бајдена.

Прочитајте ОВДЕ о новом сукобу унутар покрета Ми - Глас из народа 

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА