Најновије

ЗА ТО ВРЕМЕ У КРОЕЈШИ: Пленковић прогласио победу - тврди да Милановић "около зивка људе"! (ВИДЕО)

ХДЗ је добио већински број гласова на републичким парламентарним изборима у Хрватској, а Андреј Пленковић, председник ове странке и премијер Хрватске, прогласио је победу и поручио да креће у формирање нове парламентарне већине и владе.
Пленковић победнички!

Пленковић победнички!

Он је рекао да је ХДЗ добио 100.000 гласова више него на прошлим изборима.

"Овдашње колеге су нам честитале на победи, желе да наставимо путем стабилности. Да брзо формирамо нову владу и наставимо рад", рекао је Пленковић.

"Рекао сам колегама да идем раније у Загреб да почну разговоре са потенцијалним партнерима. Што се тиче ХДЗ-а, веома смо задовољни, трећи пут смо убедљиви победници. Последњи пут између ХДЗ-а и СДП је било 25, сада имамо 11 разлике. Побиједили смо у све три загребачке изборне јединице.”, каже председник ХДЗ-а.

"Важно је да је победа остварена са великом излазношћу, 62, 63 одсто. У Загребу је била 70 одсто. Срушена је нека теза о малој излазности", рекао је Пленковић и додао да су изгубили пет мандата.

"Они би били исти мандат као 2020. године, али тако је, понекад изгубите мандат. Хрватски народ је рекао своје. Бизарног дана који је Милановић одабрао, у сриједу, наштетио је БДП-у", рекао је Пленковић, преноси хрватски портал Индекс.

"Милановић зове људе около"

Затим је оштро критиковао Милановића. "Сви који га подржавају крше Устав. Његова диверзија је пропала", додао је он. "Зове људе около и они мене", рекао је Пленковић. Рекао је својим партнерима да му не верују.

„Поручујем својим партнерима да му не верују ако их позове, понаша се неодговорно и бизарно“, додао је Пленковић, пише Индекс.хр.

"Направили су смијешан скеч, дискредитовали СДП, очекујем брзе процесе унутар СДП-а, ово руководство није за вођење озбиљне странке, народ им је то показао. Искористићемо оно што раде побједници, право да преговарамо са онима којима се такође веровало Али онај са 61 мандатом има релативну већину.

Ми ћемо формирати владу. Договорићемо се са оним актерима који се могу прилагодити нашем програму, тако се формира већина", рекао је он и додао да се мањи партнери морају прилагодити ХДЗ-овом партнеру.

"Људи који су подржали Милановића у овом противуставном послу су искључиви", рекао је Пленковић. Каже да су ти људи и јуче, уместо да честитају, наставили да нападају. "Невероватно је да нико од тих људи није рекао да честита победнику. То су научили од Милановића. Он није честитао 2016. године, тај поразни комплекс од мене га још увек прогања", каже Пленковић.

"Позивам све актере да спусте глас. Кампања је завршена, народ је рекао шта мисли", рекао је Пленковић. "То је нормално у демократским земљама. Након избора тон је снижен. Какав национални спас? Од чега треба спашавати Хрватску?" рекао је Пленковић.

“Разговарао сам са доста озбиљних људи“, рекао је Пленковић, пише хрватски портал Индекс.

Статистика каже...

Државна изборна комисија саопштила је, на основу 94,4 одсто обрађених бирачких места, да је ХДЗ освојио 60 мандата, 57 из Хрватске и сва три из дијаспоре, коалиција око СДП-а има 42 мандата, Домовински покрет 14, Мост 11 мандата. , Можемо 10, Истарски демократски парламент три, НП Север два и Фокус један мандат, објавио је хрватски Н1.

Преосталих осам мандата припада мањим странкама, од којих три српске странке.

За формирање владе потребна је подршка најмање 76 од укупно 151 посланика у Скупштини.

На изборе је изашло више од 60 одсто бирача, наводи хрватски Н1.

Прочитајте ОВДЕ више о реакцијама опозиције на нову одлуку српских власти о изборима 2. јуна

Извор: Правда / Н1 / Индекс.хр / Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА