Најновије

Читанка за други разред основних школа из 1897: Дјецо! Вас је Србин родио, па с тога се ви Срби зовете!

Дјецо! Вас је Србин родио, па с тога се ви Срби зовете. То ћете име ви до смрти ваше носити, њим ћете се пред свијетом дичити и ако ко науми да вам га мјесто њега друго какво име наментне, ви ћете прије умријети него то допустити, ријечи су којима је школство књажевине Црне Горе објашњавало осмогодишњацима из 1897. године њихову припадност српској раси.

Из садржаја читанке за други разред основних школа Црне Горе издваја се управо овај пасус који је свједочанство вјерности наших предака свом вишевјековном националном и културном наслеђу које им је остављено у аманет од стране српских предака.

За разлику од данашњих властодржаца који насилно покушавају направити раздор и разлаз са сопственом културом и наслеђем, генерације наших предака су мислиле на добробит будућих генерација, трудећи се да, ни по цијену својих живота, не наруше етос и не нашкоде сопственом потомству и својој српској домовини.

Настојећи да осигура да ће малишани израсти у одговорне и моралне људе, школство је њима поручило и да њихова припадност српском народу не служи само за понос и да се не смије занемаривати или узети олако, већ да се за очување српства сви морају борити.

Припадност српском народу, како је писало у тадашњим читанкама, подразумијеваће једног дана и њихову бригу, као и неопходно залагање за очување сопственог идентитета од стране сваког појединца, онда кад он/она прерасте дјечје године.

Ви сте још мали и нејаки, ко кад велики и јачи постанете, онда треба много којешта да чините  за наше отачство, које се о вама брине да будете срећни у животу, била је закључна порука дјеци књажевине Црне Горе.

Руси умарширали у америчку базу у Нигеру, огласио се и Пентагон

Извор: Ин4с

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА