Најновије

ШЕФ СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ НАЈАВЉУЈЕ НОВУ ОФАНЗИВУ! Дачић: Још држава повући ће признање лажне државе Косово!

Циљ Србије јесте да у наредних месец или два још неколико земаља повуче признање Косова и да на тај начин број оних који признају лажну државу Косово падне испод половине укупног броја чланова УН.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ово за Информер каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Он напомиње да је план 'мање од 100' јако важан јер ће Београд тиме спречити Приштину да има статус посматрача у овој организацији.

- Водимо интензивне преговоре са још неколико земаља и очекујем да ће се број држава које не признају Косово повећати у наредних месец дана. Радимо на томе и циљ нам је да број оних који признају Косово падне испод половине чланова УН. Надамо се да ће то бити веома брзо - истиче Дачић, подсећајући да је Централноафричка Република 14. земља која је повукла признање.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да се процес повлачења признања сигурно неће зауставити на садашњих 14 земаља.

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње сматра да је јако битно што је дошло до процеса повлачења признања.- Верујем министру Дачићу када каже да ће бити још повлачења признања. То је неминовно. Међународне прилике су се промениле, а велики број држава је одлуку о признању Косова донео под политичким притисцима, не поштујући међународно право и заобилазећи сопствену законску процедуру - објашњава Миливојевић, подвлачећи да Србија мора да истраје на одбрани Косова без обзира на притиске.

Земље које су повукле признање:

Република Палау
Мадагаскар
Соломонска Острва
Лесото
Суринам
Гранада
Унија Комора
Бурунди
Комонвелт Доминика
Сао Томе и Принципе
Либерија
Гвинеја Бисао
Папуа Нова Гвинеја
Централноафричка Република

- Сада можемо да кажемо да је то постало тренд и да су одређене земље схватила да нам је нанета неправда, да није поштовано међународно право и да, пре или касније, нешто слично може и њима да се деси - наглашава Деђански, додајући да је повлачење признања важно и због равнотеже у УН:

- Ако већина чланица УН буде на становишту да не признају косовску независност, онда ће овој лажној држави бити и много теже да постане чланица било којих других међународних организација, па између осталог и да добије статус земље посматрача у УН - подвлачи Деђански и подсећа да је Србија пак од 2007. до 2012 изгубила много времена.

Од 193 државе чланице УН, овог тренутка 101 признаје лажну државу Косово.

Састанак био иза затворених врата да се не би сакупљали политички поени! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА