Најновије

НИЦОВИЋ УЗДРМАО СРБИЈУ: Открио где су нестали милиони евра из афере "кофер"! Ево шта је рекао!

Ни после 13 година од афере „кофер“, чији је главни актер био Владан Заграђанин, председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије (СПС), јавност није сазнала где је завршило два милиона евра, колико је укупно била тешка ова афера.

Марко Ницовић (Фото: Јутјуб)

Није искључено, каже Марко Ницовић, бивши шеф београдске полиције, да је део тог новца завршио код социјалиста, узимајући у обзир да је лидер СПС Ивица Дачић само 15 минута од упада полиције у стан бившег вицегувернера Дејана Симића отишао, а да је Заграђанин остао, као и 100.000 евра које је донео у коферу.

Политичка одлука

- У тој афери су тадашњи премијер Војислав Коштуница и министар полиције Драган Јочић спасли Дачића јер су са СПС били коалициони партнери. Јочић је зауставио даљу акцију да не ухапсе Дачића са кофером. Новац је тада узела полиција, тих 100.000 евра из стана, али се поставља питање шта се десило са остала два милиона из афере. Није искључена могућност да је део од тога отишао код социјалиста. То је предмет за полицију и за тужилаштво, али смо и сведоци ослобађајуће пресуде иза које је засигурно стајала политичка одлука - каже Ницовић.

Рекетирање

Да је у ову аферу заиста било укључено два милиона евра, својевремено је потврдио и директор Кредитно-експортне банке (КЕБ) Секула Пијевчевић, наводећи да су га из Народне банке Србије уцењивали и да су му тражили рекет у две рате од по милион евра. У међувремену је, открива он, Народна банка КЕБ укинула дозволе за рад и покушала да је ликвидира како би, тврдио је, њихове претње схватили озбиљно.

Оснивач Центра за владавину права Иван Нинић подсећа да се из правоснажне судске пресуде кофер третира као нађена ствар.

- Он, наводно, није предат у руке вицегувернеру Симићу, иако је новац неспорно унет у његов стан. Дачић каже да је ту свратио само да попије чашу вина. Ко верује у такве бајке? Искази свих актера дати у судском поступку могу да послуже као скица сценарија једне фантастичне трагикомедије. Наравно, кључна мистерија је где је новац из коферчета заиста завршио - пита се Нинић.

Заграђанин се ни јуче није јављао на телефон, а у његовом кабинету су нам поручили да не може да се јави јер је на састанку.

Само Србија може да разреши косовски чвор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА