Најновије

ПОКАЗАО МУ ГДЕ МУ ЈЕ МЕСТО: Дачић рекао Вархељу све у лице!

Министар спољњих послова европском комесару за суседску политику и проширење рекао "да не зна где је дошао". Није било никакавог скандала нити прекида састанка, тврди Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Оливер Вархељи, европски комесар за суседску политику и проширење, доживео је јуче непријатност током сусрета са српском премијерком Аном Брнабић и министрима, када се на њега, наводно, обрушио министар спољних послова Ивица Дачић и упутио му неколико замерки, после чега је Вархељи одлучио да напусти састанак.

Према незваничним сазнањима, састанак је текао нормално и ништа није указивало на то да ће доћи до вербалног напада на Вархељија.

- Све је било уобичајено, није било високих тонова и непријатности, али када је Дачић узео реч ситуација се у тренутку променила јер је српски министар упутио неколико жестоких критика на Вархељијев рачун - каже извор Курира.

Наш саговорник открива да је Дачић европском комесару за суседску политику и проширење рекао "да не зна где је дошао".

- Дачић је европском комесару за суседску политику и проширење рекао да не зна где је дошао оптуживши га да ћути док неко отима српске манастире на Косову, као и да ћути за таксе које је увела Приштина на робу из Србије - прича извор.

Вархељи се потом обратио Ивици Дачићу негирајући његове наводе.

- Ја сам једини европски комесар који је реаговао на таксе, осудио сам оно што се догађа у Црној Гори, Србија је прва земља у коју сам дошао након увођења нове методологије и коначно, дошао сам овде да вам помогнем - рекао је Вархељи, који је после тога искључио микрофон, руковао се са Аном Брнабић и напустио просторију.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, међутим, за Курир тврди да те информације нису тачне и да су преувеличане.

- То је нетачно. Није било никакавог скандала нити прекида састанка. Ја сам изнео наше примедбе на понашање Европске уније око Косова, Бриселског споразума, Црне Горе, као и за споро отварање поглавља. Уопште њега нисам критиковао, него ЕУ, а њему сам пожелео успех - каже Дачић.

На питање да ли је истина да је Оливер Вархељи синоћ напустио састанак после његовог излагања, Дачић одговара:

- Састанак је регуларно завршен, а Вархељи је потом отишао на други састанак са опозицијом.

Нова методологија о приступу ЕУ

Оливер Вархељи дошао је у Београд само дан пошто је у Бриселу званично представљена нова методологија процеса приступања Европској унији, где је разговарао и с председником Србије Александром Вучићем. Српски председник је констатовао да Србија, као земља која је уз Црну Гору најдаље одмакла у преговарачком процесу са ЕУ, може да бира да ли ће надаље користити већ потписан преговарачки оквир или нову методологију.

- Моје личне симпатије, као председника Србије, на страни су нове методологије. Желим да потврдим нашу посвећеност европском путу, али и да на најбољи могући начин покажемо људима предности, да могу да додирну оно што је ЕУ, а не да то буде само у неким облацима - рекао је Вучић и додао да ће се тек након проучавања донети одлука.

Вучић: Хоћу да обавестим Куртија, немамо 33 споразума, него 48

Председник Вучић је реаговао на то што је нови премијер тзв. државе Косово Аљбин Курти рекао да са Србијом имају 33 споразума.

- Чуо сам да је новоименовани премијер у Приштини рекао да имамо 33 споразума, па желим да га обавестим да имамо 48 споразума, да бар то зна. Ја сам сурови реалиста и веома сам прагматичан. Не очекујем ништа, надам се да можемо да имамо озбиљне разговоре одговорних људи, али за то су увек потребне две стране - рекао је Вучић.

Министар одбране потврдио спремност Војске Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА