Најновије

ДАЧИЋ О ЗАБРАНИ СРПСКЕ РОБЕ НА КИМ: Немамо намеру да наставимо дијалог док се ове мере не укину!

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је за Србију неприхватљив чин Приштине која је забранила узлазак робе из централне Србије без докумената са назнаком "Република Косово". Немамо намеру да наставимо дијалог док се ове мере не укину, истиче шеф српске дипломатије.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Приштина је јуче забранила улазак робе из централне Србије без докумената са назнаком "Република Косово", што Ивица Дачић оцењује као меру гору од такси од 100 одсто на робу.

- То су мере реципроцитета, што можда ни грађани Србије ни међународна заједница нису препознали као још гору меру од таксе, које су дуплирале цену робе, али је бар пролазила. Ова влада у Приштини је донела одлуку да се уведу мере реципроцитета, што је од стране неких земаља поздрављено као корак напред. Ми смо одмах рекли да је то неприхватљиво - наводи министар спољних послова Србије.

Прихватањем тих мера, како каже, Србија би признала Косово.

- Ми немамо ни намеру да наставимо дијалог док се не укину таксе и реципроцитет. То је неприхватљиво за нас и негација свих договора. Са правом очекујемо реакцију међународне заједнице. Ричард Гренел је још раније на то реаговао и рекао да је увођење реципроцитета изигравање одлуке о укидању такси - истиче шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, дијалог Београда и Приштине сада је на респиратору.

- Налази се у фази када га нема и у тој целој ситуацији су разни међународни фактори покушавали да дају вештачко дисање том дијалогу, Меркел, Макрон, приступ америчке администрације је другачији од приступа Бајдена, Хилари Клинтон - сматра министар спољних послова Србије.

Шта значи флерт Београда са Пекингом? Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА