Најновије

ДАЧИЋ ОТВОРЕНО О КОСОВСКОМ ПРОБЛЕМУ: Међународна заједница има мањак идеја о компромису!

Дијалог Београда и Приштине мора да се настави, истакао је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да је очигледно да постоји жеља међународне заједнице да се проговори убрзају, као што је очигледно и да постоји мањак идеја који би компромис могао бити постигнут.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је за ТВ Пинк казао да оно што председник Србије Александар Вучић и он мисле о томе, то и раде, као и да се већ осам година свакодневно боре за ту тему.

- Дијалог мора да се настави. Ми смо две ствари урадили погрешно, једно је обраћање Међународном суду правде у Хагу за мишљење што сада користе као алиби да је већ све решено, а друга ствар је то што су Борис Тадић и Вук Јеремић у договору са Кетрин Ештон одлучили да се дијалог пренесе у Брисел - навео је шеф српске дипломатије.

Брисел ће наставити да моделира овај дијалог, додаје Дачић али, истиче, шта год да се деси и договори Савет безбедности УН ће морати да верификује.

- Очито је да постоји жеља да се убрзају преговори, али очито је и да постоји мањак идеја који би то био компромис. За нас је велика ствар што је покренуто то питање, а мислили су да је ствар решена. Ми смо успели да променимо ситуацију - казао је Дачић.

Подсетио је да је у том смислу 18 земаља повукло признање независности Косова, као и да самопроглашено Косово није ушло у Унесцо и Интеропол.

Самопроглашено Косово данас има свега 92 гласа у УН од 193, каже Дачић и истиче да више није за њих сигурно као што мисле.

Како наглашава шеф српске дипломатије, динамика и успех дијалога ће зависити од тога колико су Албанци спремни да прихвате компромис.

Наводи да се идеје о којима је Београд говорио нису разматране, као и да за део међународне заједнице су и те идеје неприхватљиве, као што је на пример разграничење.

- Они се воде политиком да нема промене границе, а са признавањем независности могу да се мењају границе Србије - иронично је приметио Дачић.

Како наводи, Албанци траже да Београд престане са кампањом повлачења признања, а они се истовремено и даље залажу за учлањање у међународне заједнице.

- Важно је да Србија у сваком погледу настави овакву политику коју води, где смо отворени за дијалог и компромис, али ако неће ми настављамо са одбраном наших националних и државних интереса. СНС и СПС, односно наша коалиција, односно Вучић и ја имамо јасан став и то је важно за ово питање, као и за друга питања што је важно да постоји политичка стабилност у Србији, а она ће зависити и од резултата избора - испричао је Дачић.

Не може се очекивати да се та тема заврши као што се појављује у одређеним медијима до неклих догађаја у иностранству, као што су избори у САД, казао је Дачић.

Поновио је да је администрација америчког председника Доналда Трампа променила приступ теми Косова и навео да због тога Албанци на Косову и Метохији сада у тој администрацији виде непријатеља.

Напоменуо је да Трампова администрација није променила став генерално али, додаје, ипак дозвољавају могућност да се преговара и разговара.

- Раније је то питање било решено, улога Трампове администрације и Ричарда Гренела је позитивна, врши притисак и на Албанце и на нас и ми позитивно оцењујемо њихово ангажовање - казао је Дачић.

С обзиром да су у САД избори до краја године, како сматра Дачић Албанци рачунају да ће доћи до промене и да ће се вратити Бајден којем је и споменик подигнут у Приштини.

Дачић истиче да су за подстицање дијалога, поред САД заинтересоване и Француска и Немачка али, сматра, да оне мање схватају да такав притисак треба више усмеравати ка Приштини.

Ту су и Кина и Русија, напомиње Дачић и додаје да оне нису укључене у дијалог, али су спремне да учествују, а у сваком случају ће морати да учествују када се буде одлучивало у Уједнињеним нацијама.

Да ли се Кина већ налази у америчкој хиперсоничној индустријској бази?! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА