Најновије

"ПАПИР У БРИСЕЛУ БИО БИ ПОТПУНИ ПРОМАШАЈ!": Дачић отворено о дијалогу Београда и Приштине

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истиче да би било какав папир који би евентуално Србији у Бриселу испостављао максималистичке захтеве био потпуни промашај.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је рекао да чврсто стоји иза председника Србије Александра Вучића у ставу који би штитио државне и националне интересе.

Он је поновио став да се Србија сама изборила да се питање КиМ врати на дневни ред, и то, како је навео, заслугом садашње власти, од 2012. наовамо и оценио како су разговори о политичком решењу питања Косова и Метохије неповратан процес.

- То је неповратна чињеница, мишљење Србије је важно и релевантно. А што нам ЕУ даје папир ако је решено? Не би нас ништа питали да могу да изгласају то све, да може Косово да буде чланица УН - казао је Дачић.

Он је рекао да ће притисака на Србију свакако бити "и споља али и изнутра".

- И насилне демонстрације су биле лакмус-папир, да се поручи Вучићу - ако не слушас, можемо да те срушимо - навео је министар.

Поводом захтева Приштине за новим признавањима независности, Дачић је испричао како је Ричард Гренел (специјални изасланик председника САД за дијалог БГ-ПР) пренео представницима Србије да је Приштина прихватила да обустави кампању за признавање Косова и учлањење у међународне организације.

- Када сам причао са Вучићем, и он је рекао, а и ја, да мислимо да лажу. И они сад кажу: ''ми смо то обећали Гренелу, па то је било за Американце, а пошто до састанка није дошло ми уопште немамо те обавезе, јер Бриселу нисмо ништа обећали'' - наводи Дачић.

Он је казао да су међународне реакције "немуште" и упозорио да ако Приштина настави са својом кампањом, да ће и Србија "радити свој посао".

Поводом захтева такозваног Косова за сарадњу са Еурополом (агенција за борбу против криминала), Дачић каже да ће Србија "прикупљати податке и утврђивати чињенице" око тога.

Објашњава да се Приштина већ пријавила за Еуроимаге при Савету Европе.

- Потписивање радног аранжмана с њима показује да Приштина жели да подигне сарадњу на виши ниво, на ниво равноправних држава - навео је Дачић и додао да Еуропол не прима у чланство оне који нису у ЕУ те да Србија такође има радни аранжман са том организацијом.

Како каже, Косово се досад помињало условно, односно са звездицом, а сада је питање какав је тај радни аранжман.

- Али, то свакако јесте ветар у леђа њиховим настојањима - додао је Дачић.

Запад напушта Вучића, па му спремили сценарио Садама Хусеина? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА