Најновије

ДАЧИЋ ПОСТАЈЕ НАПРЕДЊАК?! Је ли Влада континуитета, женска или техничка

Сем два имена министара из редова Социјалистичке партије Србије, познат је састав нове Владе која, према најавама, треба да буде изабрана у среду у Скупштини Србије. Пред посланицима данас су амандмани на Предлог Закона о министарствима, којим је предвиђено оснивање двадесет једног ресора. Политичке аналитичаре смо питали како виде предложена персонална решења и шта се може очекивати од мандата нове извршне власти.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

У Влади најављеног политичког континуитета и нових лица поверење је добило 11 жена, а уз познатих 9 старих министара, 11 је и број нових, који ће представљати извршну власт. Састав кабинета у Немањиној 11 за програмског директора "Демостата" није изненађење.

"То је ипак Влада континуитета. Значи, иако постоји неки можда маркетиншки утисак, не само утисак, већ и чињеница о броју жена у тој Влади па се говори чак и о женској Влади, ипак политички тон тој Влади дају мушкарци", каже Зоран Пановић, програмски директор "Демостата".

Тон друштвеном дијалогу очекује се да ће дати будућа министарка и доскорашња висока функционерка Демократске странке Гордана Чомић. Један од посредника у прошлогодишњим преговорима власти и опозиције само име новог ресора за људска права, друштвени дијалог и равноправност полова не види као нужан показатељ његовог рада и надлежности.

"Стављање једне речи у њен наслов не мора да значи да ће се то министарство заиста тим питањем бавити. Подсетићу Вас, Демократска република Немачка је била само у наслову демократска, али то нисте видели и на терену", каже Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво.

На терену сматра да треба поправити стање у медијима, отклонити злоупотребе функционерске кампање и смањити притиске на бираче. У томе би, каже, као и у претходним међустраначким разговорима, највећу улогу могао да има Европски парламент, који треба да добро припреми дијалог у новом циклусу оптерећеном и пандемијском ситуацијом.

Нов састав министара, који ће највероватније у Скупштини Србије бити изабран у среду, у својим кабинетима остаће најкасније до априла 2022. године, за када је председник Србије најавио одржавање ванредних парламентарних избора заједно са председничким.

"У том смислу то је техничка Влада. Она иако је техничка даје доста разлога да се размишља о стању у владајућој коалицији, а то пре свега значи једну даљу маргинализацију Социјалистичке партије Србије", оцењује Зоран Пановић.

Милан Антонијевић пак сматра да "Наша администрација мора да се навикне да је сваки дан значајан, да се не може посматрати период од наредних годину и по дана као предизборни период, већ да се у томе Србија мора суштински мењати".

Промене су видљиве на политичком небу Србије, сматра Пановић, који наводи да Српска напредна странка има тенденцију даљег јачања и велики потенцијал да у себе усиса странке партнере.

"Не треба заборавити, Милошевић као оснивач СПС-а је завршио у каснијој фази живота, и оној хашкој... он је постао на неки начин радикал по ставовима. Тако не бих искључио могућност да Ивица Дачић постане напредњак", каже Зоран Пановић.

Именовање Ивице Дачића на место председника парламента, сагласни су наши саговорници, највеће је изненађење у процесу формирања нове законодавне и извршне власти.

Како се Лавров опростио од Дачића, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА