Најновије

ДАЧИЋ О СРБОМРСЦУ БАЈДЕНУ: Не очекујем да ће бити исти као '90-их

Председник парламента Ивица Дачић изјавио је да не очекује "екстремне промене" у односу САД према дијалогу Београда и Приштине, после промене на челу Америке, већ да очекује да ће САД и када Џозеф Бајден преузме функцију председника и даље подржавати дијалог.

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

На питање да ли очекује да дијалог са Приштином у наредној години буде подигнут на виши ниво и како види промене у америчкој администрацији, а у вези са дијалогом, Дачић је подсетио да је дијалог у Бриселу започео још за време администрације пре Доналда Трампа, у време када је Џозеф Бајден био потпредседник САД.

- Не очекујем неке екстремне промене када је реч о односу САД. Не очекујем да ће Бајден бити Бајден из 90-их година, укључујући представнике америчке администрације и имена која се помињу као могућа кадровска решења. Очекујем да ће САД, после Бајденове заклетве и преузимања функције председника, дати и даље подршку дијалогу - рекао је Дачић на Београдском економском форуму.

Он је указао на то да постоји разлика у приступу, односно да је Трампова администрација имала већу флексибилност када је реч о потреби проналажења компромисног решења, док је демократска имала став да је то све завршено и да нема шта да се тражи компромис.

- Али, времена су се променила и сада је немогуце доћи до било каквог дугорочног решења за КиМ без сагласности и учешћа Србије - истакао је Дачић.

Он је приметио и да на политичкој сцени у Приштини влада тотална нестабилност, да имају изборе готово сваке године, да је тешко направити владу, те да је питање да ли ће бити изабран председник или ће се отворити нова криза.

Такође, указао је да у Приштини то увек користе као алиби да не испуњавају оно што је потписано и договорено у Бриселу, а Бриселски споразум је, подсећа, направљен у Бајденово време.

- Можемо рећи да је дијалог вођен у Бриселу, али могу да потврдим, као неко ко је започео дијалог и у њему је од почетка, од јесени 2012. године - кад год је био неко заседање у Бриселу, ту је био и (амерички дипломата Филип) Рикер, негде у Бриселу. Није долазио на састанкне у оквиру дијалога, али су представници америчке администрације увек били присутни и давали логистичку подршку дијалогу - испричао је Дачић.

Зато, каже, не мисли да ће доћи до драстичних промене у приступу америчке администрације овом дијалогу, али да вероватно да промена може бити усмерена ка томе да они нису превише расположени да се трага за неким новим компромисима.

- Али, време се променило. Америчка девиза је "стање на терену", а стање на политичком терену је такво, да није више исто као кад је Бајден био прошли пут - рекао је Дачић и подсетио да тзв. Косово сада нема већину ни у једном међународном телу.

Ђукановић бежи са врха ДПС-а! Доводи бившег председника Црне Горе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА