Најновије

ЖАНЕТИЋ ОПЛЕО ПО ВУЧИЋУ: "На власти ТВ емисија која се репризира, новине као Забавник!"

Војислав Жанетић, један од аутора емисије Пљиж, каже да је Србија једна од ретких земаља на свету у којој је на власти телевизијска емисија, која се репризира релативно редовно. "Та емисија се различито зове: ванредно обраћање, редовни интервју, ванредни редовни интервју. Постоји политички бренд који се веома нежно гаји извесну количину година", наводи Жанетић, говорећи о владајућој Српској напредној странци (СНС) и председнику државе Александру Вучићу.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Истиче да је „ова епидемија коронавируса велика ствар, и кад неко каже да има нешто ексклузивније“, попут приче о различитим аферама или најаве председника Србије Александра Вучића да нас чека једна занимљива недеља,“то може да потраје дан-два, не дуже“.

- Ту смо где смо. Шта год неко покуша да продрма ову ситуацију неком другом, бојим се да нема снагу за то - оцењује Жанетић.

Каже да „ова болештина захтева солидарност, а ми се изделисмо ко никад, греота“.

- Релативно смо сложни кад падне киша, већина нас има кишобран или нешто на глави. Кад је непогода у питању, то није више питање слоге, већ логичког понашања, о том консензусу је реч, не да се грлимо и љубимо кад падне киша, да покажемо како смо сложни, већ, брате, отворимо кишобране. Реч је о логичном групном подухвату предузимања неких радњи сваког понаособ - указује Жанетић.

Сукоб у СНС: Да ли га уопште има?

На питање како коментарише сукоб у СНС и текст објављен у Франкфуртер Аллгемеинен Зеитунг, у којем се аутор пита да ли Вучић хоће да ухапси министра одбране Небојшу Стефановића, он каже да је пажљиво читао текст и између редова, и да „пошто немамо такву политичку сцену да постоји нормална демократска подела на власт и опозицију, да постоји међусобни дијалог, не мислим на грљење и љубљење, појави се понекад потреба да се појави неки јак, велики сукоб, и то је ово што гледамо и читамо у новинама, премда су ово све нагађања. Стефановић је изјавио да је подржао борбу Вучића према његовим непријатељима, а Вучић је рекао да му Стефановић није непријатељ“.

- Не разумем тај сукоб, не разумем ни да ли га има. Ништа ми ту није јасно. Нема логике, то све о чему читамо, слушамо, нема никакве логике - истиче Жанетић.

- Нешто ми се чини да ми дођосмо у ситуацију да се открива оно што знамо, ми смо у фазону да се тзв. истраживачко новинарство месец дана бавило тиме што се зна (случај Вељка Беливука), а сад се бави оним што није тачно (о наводним рачунима Драгана Ђиласа на Маурицијусу) - додаје он.

Каже да му сваки лист личи на "Микијев забавник".

- Ми не знамо о чему су разговарали хипотетички противници, не знамо садржај тих прислушкиваних разговора (Вучића), мало тога знамо. Ми знамо само оно што нам је откривено, а кад год је нешто откривено онда то значи да постоји још нешто што ми знамо а што није откривено. Ова политичка ситуација мени личи као побуна бубњара Ролингстонса против Мика Џегера, да ће он да пева после њега - духовито примећује Жанетић.

Подсећа и да је пре неколико дана владајућа мађарска партија Фидес председника Виктора Орбана иступила из Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту, оцењујући да се „некаква метлица десила на десном центру европске политике, а СНС је део тог савеза“.

- Десни центар није рад да тако драговољно толерише фасадне демократије које су му се појавиле у западно-балканском крилу. Судећи по сигналима који долазе из политичке групације која је идеолошки спонзор СНС, могло би се очекивати да ће тонови овде (у Србији) бити блажи, да метлица не би дошла и до ђубравника који је постављен овде - сматра Жанетић.

Политички маркетинг СНС

Додаје да је комуникација СНС усмерена на то да садашње стање у Србији прикаже као етапу у привредном расту“, и да, имајући у виду да ће следеће године бити одржани председнички избори, Вучићеве изјаве попут оне да је од важних људи добио савете да Србија мора бити скромнија, смернија и понизнија, представљају тзв. политички маркетинг, који је усмерен ка тврдом кору гласача СНС.

На питање да ли такав маркетинг може да има политичку цену у односу Запада према Вучићу, Жанетић наводи да Запад није једноставна ствар, „тамо постоји америчка, немачка политика, заједничка политика ЕУ, па онда унутар тога постоје либералне и конзервативне политике. Као кад би причали о асортиману пекаре, ја користим израз пециво или тесто, па кажем ‘то тесто ми је било неукусно, а на које тесто мислиш – погачицу, кифлу?'“

„Када се комуницира таква ствар онда се комуницира према људима који немају ову финесу о сложености Запада“, додаје и каже да је таква реторика у вези са ојачавањем ставова и подршке код антизападно оријентисаних гласача.

Случај Цвијан

А на питање шта је прво помислио када је прочитао вест о мистериозној смрти адвоката Владимира Цвијана, чије тело је пронађено у Дунаву у јануару 2018, а јавност је за то сазнала недавно, каже да му је прва помисао била „где је полиција?“

- МУП или факултети који тај кадар обучавају служе да се хиљаде људи обучи и запосли да истражују овакве ствари. Кад избије пожар, неће први доћи новинари да га гасе, већ ватрогасци. Није ни први ни последњи пут да се овакви случајеви разматрају у медијима, а да одговора из званичних институција нема уопште, нема објашњења, ћутња. Та ћутња каже да институције које треба тиме да се баве не раде свој посао, да кад је пожар нема ватрогасаца, него има превише новинара са новинама - истиче Жанетић.

Мере против короне

Када се ради о постојећим мерама против ковида и зашто на пример хипер маркети могу да раде, а фарбаре не могу, он каже да би смисао мера по логици ствари требало да буде смањење мобилности, а да су „мере ради мера последица поделе на медицински и политички део Кризног штаба“

- А та подела, а и мере говоре о томе да се у Србији истовремено воде две битке које не могу бити компатибилне: битка за очување привредног раста и битка за смањење епидемије. Те две ствари једна с другом не функционишу… Те две битке се истовремено не могу добити - истиче Жанетић и додаје да не види никакво решење, јер ако мере нису логички конзистентне, онда неће бити ни ефикасне.

А како коментарише јучерашњи велики скуп против короне и играње кола око споменика Стефану Немањи у Београду, каже да је свако од нас једном био у ситуацији ‘није ми ништа’, али да се у међувремену то омасовило, па сад имамо ‘није нам ништа’.

Албански премијер увредљиво реаговао на објаву Вучића на Инстаграму! Више о томе ОВДЕ.

Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА