Најновије

Ивица Дачић открио зашто се Слоба наљутио на њега и шта му је Ђинђић рекао пре смрти!

За више од 30 година у политици и СПС Ивица Дачић је сведок бројних политичких превирања. У странци чији је данас лидер почео је као портпарол, а однос са некадашњим председником Слободаном Милошевићем није био ни сјајан нити пријатељски.

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

Милошевић га је чак, док је био у Хагу, искључивао из СПС, али је Дачић, како је и сам истицао, сваки пут успео да "васкрсне".

Лидер СПС Ивица Дачић говорио је о мало познатим детаљима из деведесетих, о Милошевићевом хапшењу, односу са бившим премијером Зораном Ђинђићем, актуелној политичкој ситуацији, дијалогу опозиције и власти, косовском проблему, сарадњи са СНС...

"Не може човек да се сети шта је све било за 31 годину", почео је Дачић.

"Моја и предност и мана је што сам млад ушао у политику. Један човек ми је рекао, кад у средњим годинама уђеш у политику, остаје ти 10-15 година. Имао сам 24 године када сам постао председник младих социјалиста у Београду".

"Кад нас је Милошевић послао на неки округли сто, Вук Драшковић је из револта отишао рекавши да неће да разговара са пионирима. Мени то било смешно", присетио се Дачић политичких почетака.

"Оженио сам се 1993, усред државних криза. Са 26 година сам постао портпарол странке. Када сам 2000. отишао са тог места, практично је нестала та позиција. Мени је помогло да стекнем рутину".

Најавио је да ће гледати серију "Породица", која прати 48 сати пред хапшење Слободана Милошевића.

"Не знам колико је добро правити неке филмове док су још живи сви актери одређених догађаја... Поглед на неке догађаје и људе се много промени када прође одређена временска дистанца. Ми тако данас имамо један романсиран поглед на Александра Карађорђевића, који је убијен у Марсељу, али су сви заборавили да је неко правио серију пет-шест година након његове власти или у време његове власти, истицао би све његове мане као диктатора који је владао тако што је распуштао парламент, смењивао владе, увео Шестојануарску диктатуру итд. Али је то све остало у другом плану. И када је реч о Милошевићу, Коштуници, Титу, можда је још рано за тако нешто", оценио је Дачић.

Подсетио се пак тог момента, коме је и сам присуствовао.

"Ја се тог времена сећам, мада, иако сам већ био на функцијама, био сам још увек млад. Био сам тада председник социјалиста Београда и ту се већ очекивало да ће Милошевић бити ухапшен и ми смо позивали народ да дође испред виле „Мир“, где је живео тада и да буде живи штит у односу на могуће хапшење. Ми смо организовали групе људи и и сам сам био тамо. Ми који смо то гледали споља нисмо знали шта се дешава унутра. Нас је брутално растерала полиција и сумњамо да су у свему томе учествовали и људи из криминалних кругова, да су они дошли да хапсе Милошевића. Припадници одређеног криминалног клана су обукли разне униформе и напали вилу 'Мир', а ту мислим на земунски клан. Али имена не знамо јер су били маскирани", навео је Дачић.

"Кад је наступио Чеда Јовановић, убедили су Милошевића да неће бити испоручен Хагу, што су, наравно, прекршили. Марија је била против да се он преда, па је онда из револта напустила Србију".

"Знам сигурно да му је ДОС нудио да оде у Русију. Он није хтео. Кад је отишао у Хаг, рекао ми је: 'Сад кад би ме пустили, ја не бих отишао одавде'. Никад није доказано како је умро, да ли природном смрћу или услед давања погрешних лекова".

"Ја Слоби нисам био у кругу блиских пријатеља, први пут смо се изљубили када је пао са власти".

"Слоба ме је у својој вили 'Мир' рекао да ће он да се повуче, а да ћу ја да будем председник. Али кад је дошао Конгрес, поново је он изабран. То је политика. Јесам био разочаран, али нисам побегао из странке".

"У јануару 2003. године изабран сам за председника Главног одбора СПС. Слободан Милошевић се тада наљутио на мене".

"Ђинђић ми је рекао да неће више никад неће са Коштуницом, Лабусом... И да хоће са нама да прави владу. Када је Ђинђић умро, нико из ДС није знао о чему смо разговарали. Кад нам је Коштуница понудио да подржимо владу 2004. године, поново смо имали конфликт са Милошевићем".

"Када смо подржали Тадића, то су ми били најтежи дани. Нема ко ме тада није звао".

"Имао сам разговор са Европским парламентом, када сам понудио да дијалог са опозицијом почне између 15. и 18. марта, они су се изненадили и рекли да мора да постоји припремна фаза преговора. Нама је свеједно ко ће да дође на дијалог, само да не буде да се касни због мене".

"Имали смо ситуацију 2000. године, када су Шешељ и Милошевић разговарали о заједничком изласку на изборе. Нису се договорили због глупости. Шешељ није хтео да се кандидује, али је гурнуо Тому Николића, који је добио, чини ми се, 500.000 гласова, а управо је толико фалило Милошевићу да победи Коштуницу".

"Мислим да је боље да Вучић и ја заједнички идемо на изборе".

"У моје време, док сам био министар унутрашњих послова, није могло да дође до прислушкивања председника, али су могли да прислушкују мене, јер је председник постављао своје људе".

На крају Дачић је се осврнуо на оптужбе глумице Данијеле Штајнфелд која тврди да ју је силовао колега Бранислав Лечић.

"Колико оштро ићи у свему томе док државни органи не одраде посао? Не можете никога ни осудити нити ослободити унапред", закључио је Ивица Дачић.

Ко је налогодавац очигледног убиства Владимира Цвијана? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА