Најновије

ДАЧИЋ: Србија жели све најбоље Црној Гори, али ...

Србија жели све најбоље Црној Гори, жели с њом најбоље могуће односе и сигурно неће бити реметилачки фактор у тој земљи, али нас занима положај српског народа у Црној Гори, изјавио је данас поводом годишњице осамостаљења Црне Горе председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Он је коментаришући политичке поделе и сукобе у Црној Гори у вези са њеним осамостаљењем оценио како су они сасвим логични.

"Тамо је деценијама утемељивана друштвена свест о томе да Србија представља опасност за црногорски идентитет и државност, што је апсолутно нетачно. Односи Србије и Црне Горе су имали различите облике кроз историју. Обе су имале своје државе, али се никад нису међусобно сукобљавале, никад се наши народи нису свађали", рекао је Дачић на Првој телевизији.

Он је подсетио да је такав став некада имао и актуелни црногорски председник Мило Ђукановић.

"Занимљиво је да је Ђукановић када је долазио на власт старом комунистичком руководству говорио 'Немојте да нам претите Србијом, јер тиме у ствари само браните своју власт, јер из Србије нам не прети никаква опасност'. Ђукановић је тада и сам рекао да се поноси својим српским пореклом и црногорском државношћу. И то је у ствари права дефиниција.", навео је Дачић.

Председник српског парламента је рекао како уопште није битно рећи како сви морају да се изјашњавају као Срби.

"Ми можемо да будемо део једног истог племена, истог народа, исте крви, јер имамо заједничку историју", нагласио је Дачић.

Оценио је да постоје још многе препреке и да ће се многе теме употребљавати да се даље заоштрава ситуација у Црној Гори.

"Свако од нас када гледа своје породично стабло пронаћи ће понеку грану која иде ван границе садашње Србије. Да ли је то Црна Гора, БиХ, Хрватска, Македонија, свеједно. Зато је битно да негујемо заједништво. Србија сигурно неће бити реметилачки фактор, нас занима положај српског народа у Црној Гори", нагласио је Дачић.

како Кучи контрирају тробојком, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА