Најновије

ДАЧИЋ О ДИЈАЛОГУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Као да је само Србији стало до његовог успеха

Када би критеријум био само испуњавање услова за чланство, који су важили у сваком ранијем кругу проширења ЕУ, Србија би у кратком року дошла пред врата ЕУ, истакао је Ивица Дачић, председник Скупштине Србије у интервјуу за бриселски "Њу Јуроп".

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

"Али, нажалост, није тако, јер проширење ЕУ је пре свега ствар политичке одлуке држава чланица. Једно наше преговарачко поглавље, оно последње број 35, уствари је главни политички услов и тиче се Косова и Метохије. Изгледа ми понекад као да је само Србији стало до дијалога са Приштином и до његовог успеха", навео је Дачић.

Он каже да све док нема решења, српска заједница на Косову и Метохији живи у страху за своју безбедност и за сигурност своје имовине. То је, сматра, неодрживо.

"И наше цркве и манастири су под непрестаним притиском Албанаца, инциденти су чести, од узурпирања црквене имовине до прављења штете на црквама и гробљима. Ми желимо да то престане и зато смо већ читаву деценију стрпљиви и конструктивни у дијалогу који водимо под окриљем ЕУ. Нисам, међутим, сигуран да сви у овом кругу желе да се пронађе решење, јер зашто на пример Приштина већ осам година не испуњава једину обавезу коју је преузела, да формира Заједницу српских општина? Не верујем да су ЕУ, САД и други толико немоћни да не могу да утичу да се ова једина обавеза испуни. Али ми смо упорни и стрпљиви, не одустајемо од дијалога", нагласио је Дачић.

На питање како уравнотежити тренутну спољну политику Србије са спољном политиком ЕУ, Дачић наводи да је она у огромном проценту усаглашена, али у неким питањима се не подудара, на пример у санкцијама према Русији.

"Србија је суверена земља, још није чланица ЕУ и има своје интересе у односу на Русију, као великог трговинског партнера, али и пријатеља. Од почетка сматрамо да су европске санкције Русији погрешна одлука, да неће имати ефекат, али и да неће моћи да се доследно спроведе. Свака чланица ЕУ, почев од Немачке, на неки начин крши санкције према Русији које је сама увела. То није доследна политика", закључио је Дачић.

Висока немачка званичница срушила снове Украјинцима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА