Најновије

ДАЧИЋ УПОЗОРАВА: "Приштина испитује терен, међународна заједница мора да ограничи Куртијево понашање!"

Слање полицијских снага на север Косова и Метохије без обавештавања Кфора и председника српских општина, није прва провокација Приштине, али је у сваком случају једна од оних које носе високи степен ризика, изјавио је данас председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

Истакао је и да је ово уједно проба за неке нове акције у будућности, а да ће ситуација зависити од реакције међународне заједнице.

- Они у ствари испитују терен колико ће далеко неко ићи у њиховој критици и зато је битно да међународна заједница разуме да, уколико се овакво понашање Аљбина Куртија не ограничи, да тиме сами доприносе изазивању регионалне нестабилности - казао је Дачић за Тањуг.

Додаје да овакве напетости могу да изазову и озбиљније безбедносне проблеме јер нажалост ситуација у региону је таква, каже, да један инцидент може да изазове низ везаних догађаја и да угрози мир на нашем простору.

Када је реч о реакцији међународне заједнице која позива обе стране на смиривање тензије, Дачић каже да је то уобичајено и истиче да је некоректно јер Србија никада није била та страна која је изазивала тензије.

- Напротив, Србија је била увек та страна која је примењивала све што смо потписали и договорили се за разлику од Приштине, која је од самог почетка радила на опструкцији Бриселског споразума - навео је.

На питање да ли је ЕУ показала да не може да буде достојан медијатор између Београда и Приштине, Дачић каже да уколико ЕУ заиста не омогући да се Бриселски споразум спроведе себе ће дефинисати као некредибилног преговарача.

Подсећајући да су Бриселски споразум потписали он, Хашим Тачи и Кетрин Ештон, Дачић је указао на то да је одласком Ештонове ЕУ изгубила доста на кредибилитету јер Федерика Могерини није имала довољно политичке снаге и подршке најважнијих фактора у ЕУ за спровођење споразума.

- Ако ЕУ није у стању да после осам година од потписивања споразума омогући да се он примени, ако није у стању чак ни да осигура мир и стабилност на Косову и Метохији онда се поставља питање суштине и зашто би се водили било какви преговори - каже Дачић.

Додаје да ће Србија остати верна дијалогу.

- Нећемо бити ми ти који ће кршити Бриселски споразум, ми ћемо увек учествовати у дијалогу, знамо ми шта је крајњи циљ Приштине, то је да заузму север, ако заузму север онда им више ништа није битно зато што ће то условити ново етничко чишћење и протеривање Срба са севера и практично Срба неће бити на КиМ и тиме је, са њиховог аспекта, проблем решен - казао је Дачић.

Указао је на то да се то не сме дозволити и да је то црвена линија Србије за коју сви треба да знају.

На питање како Сједињене Америчке Државе гледају на целу ситуацију и "своје чедо", председник парламента сматра да су они дошли у ситуацију да не знају шта ће са својим чедом, односно да би га радо сместили на преваспитавање.

- Али, на њима је да одлуче како ће се даље према томе односити, ту нема много емоција, ако је њима интерес да се сачува мир и стабилност знају они како се то спроводи, питање је само хоће ли или неће - указао је Дачић.

Међутим, истиче, да се то не може рећи за ЕУ јер Унија није једна држава, један човек, већ је толико много различитих интереса да они и по неким другим питањима не могу да дођу до концезуса.

- Али, када је реч о САД, Немачкој и другим великим силама, они тачно знају како да се дисциплинују они које су створили - закључио је Дачић.

КФОР преузима административне прелазе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА