Најновије

ГОРИ СМО И ОД ЦРНЕ ГОРЕ! Србија друга у Европи по стопи криминала!

По стопи криминала Србија се нашла на другом месту од 44 европске земље и на 39. месту у свету од укупно 193 земље, објавила је у свом извештају Глобална иницијатива против организованог криминала. У извештају се наводи да криминалне активности имају и политичку заштиту.

Српска полиција. (Фото: mup.gov.rs)

Прво место на европском континенту заузела је Русија, после ње је Србија, а на трећем месту налази се Украјина. Међу првих десет места налазе се Црна Гора, Босна и Херцеговина и Албанија. У извештају се наводи да си у Србији идентификоване мафијашке групе и актери чије устројство наликује мафијашким групама. Србија је такође сврстана међу 57 земаља света са високом стопом криминалитета, а са екстремно ниском отпорношћу на криминал.

Највишу негативну оцену Србија је забележила на скали која испитује шверц оружја (7,5) као и шверц хериона (7,0) кокаина, канабиса и синтетичких дрога, а поред ових оцењивани су још и трговина људима и кријумчарење људи. Високу оцену (8,0) Србија је добила у вези са криминалних активности које имају политичку заштиту.

Веома ниске оцене Србија је забележила у вези са стопом ортрпорности према криминалу тако да је извештај показао да Влада наше земље, као и законодавни систем и судство, агенције за спречавање прања новца не представљају брану за криминал и криминалне активности.

У извештају се наводи да је организовани криминал један од исхода неједнакости, сукоба, политичке нестабилности, нерегулисаног тржишта технологије и финансија, корупције и принудних миграција.

У истраживању је учествовало преко 350 стручњака из целог света укључујући независне новинаре, академике, истраживаче, као и представнике цивилног друштва. Истраживање је трајало две године и указало је да неки од најподмуклијих облика експлоатације које врше криминални актери широм света, укључујуц́и појединце и мреже, делују из државног апарата. У извештају се истичу и слабост у систему кривичног правосуђа, до све веће корупције и насилног сузбијања слободе штампе и цивилног друштва.

Овај извештај, као једно од најрелевантниијх истраживања криминала у свету, потврдило је да је Србија под Александром Вучићем и Српском напредном странком постала црна рупа Европе, "сигурна кућа" за мафију и криминалце, као и да криминалне активности уживају политичку заштиту, на шта је годинама, између осталих, пажњу скретала и Странка слободе и правде. Овај катастрофалан резултат по Србију и упозоравајуће друго место у Европи још једном је потврдило нераскидиву спрегу власти и криминала у Србији због које ће по смени власти бити процесуирани они који су допринели овом поражавајућем резултату.

Кривокапић започео консултације о реконструкцији владе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА