Најновије

Сећање на нашег драгог пријатеља који је волео Србију више од свега! Погледајте како изгледа моћно возило "лазански" (ФОТО/ ВИДЕО)

Десети јубиларни Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2021" свечано је отворен у Београду, а први пут је, у присуству председника Србије Александра Вучића, представљено оклопно возило "лазански“, названо по недавно преминулом новинару, војном коментатору и дипломати Мирославу Лазанском.

Возло "лазански" (Фото: Јутјуб)

На свечаном отварању Сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2021" представљено је ново мултифункционално оклопно возило "лазански".

"Лазански" је најсофистицираније и најмодерније тешко оклопно возило, које је развило предузеће "Југоимпорт СДПР", а име је добило по недавно преминулом Мирославу Лазанском.

Ново оклопно возило је заправо модификована верзија постојећег "лазара 3". Главна разлика између "лазара" и "лазанског" је вишенаменски топ за дејство по живој сили, лаким оклопљеним возилима, фортификацијама...

Топ калибра 57 милиметара користи пробојну муницију која је изузетно моћна и може да пробије и оклоп лаких тенкова.

Возило "лазански" изгледом и функцијама припада кругу борбених возила са погоном на осам точкова. У њега може да се смести до 13 седишта.

Новину у односу на "лазар" чини и потпуни оклоп, без прозора, као и неупоредиво већа убојна моћ и домет до 14 километара.

Председник Србије Александар Вучић је истакао да је Мирослав Лазански свим што је учинио за Србију заслужио да војно возило буде названо по њему, а и много више од тога.

Мирослав Лазански, по којем је ново оклопно возило названо, преминуо је 3. августа у 71. години. Био је новинар, војнополитички коментатор, аналитичар, писац и дипломата.

Вучић: Србија ће наставити да јача своју војску

Председник Србије Александар Вучић је на отварању Сајма "Партнер 2021" рекао да ће Србија наставити да јача своју војску и да развија одбрамбену индустрију.

Истакао је да је Србија препозната у целом свету као земља која промовише и чува мир и стабилност.

"У свету интереса нема милостиње за слабе већ поштовања за снажне и зато је важно да развијамо одбрамену индустрију", нагласио је Вучић.

Подсетио је да се на Београдском сајму упоредо одржава Самит несврстаних земаља и навео да  отварању "Партнера 2021" присуствују представници многих земаља.

Председник Вучић је истакао и да је на овогодишњем сајму приказано до сада највише новитета.

"Успели смо да претходних година војску и војну индустрију ставимо на пиједестал народног поверења. Овде су представљени истраживачки, опитни и ремонти капацитети Министарства одбране и наше одбрамбене индустрије, као и највиши домети Југоимпорта и наших институција чији је задатак опремање и оспособљавање војске", рекао је Вучић.

Нагласио је да је тешко супроставити се великим силама у промоцији војне опреме и наоружања, али да је важно да Србија гради свој пут и бира оне области где може да се такмичи са најбољима.

"Цене нашег производа мора да буде конкурентнија и боља од оних које имају велики система", поручио је Вучић.

Председник је након отварања обишао сајам наоружања и војне опреме и упознао се са новим наоружањем које се развија у Србији.

Вучић је обишао и штандове страних излагаче и излозбу наоружања које је раније произведено у Србији.

Заједно са амбасадором Русије у Београду Александром Боцан Харченком, Вучић је посетио штандове руских фирми и истакао да је Русија довела на сајам чак 25 предузећа.

Отварању овог сајма присуствовао је и министар одбране Небојша Стефановић и представници више страних делегација.

На сајму 132 излагача, 36 из иностранства

На Сајму "Партнер 2021" присутна су укупно 132 излагача, од чега 36 из 16 страних земаља, међу којима су Аутстрија, Кина, Данска, Канада, Француска, Немачка и Италија.

Овогодишњи сајам је и у погледу изложених новитета вишетруко премашио онај одржан пре две године.

Представљено је више од 70 средстава наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института, које су израдили самостално или са Одбрамбеном индустријом Србије.

До 14. октобра у халама 1 и 4 Београдског сајма и на отвореном простору биће изложени артиљеријско-ракетни системи, системи ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни системи. 

У четвртак је Дан отворен за посетиоце, који ће моћи да погледају све што је изложено, уз купљену карту и негативан пи-си-ар тест.

Током сајма биће организовани и стручни форуми и панел дискусије на којима ће војни експерти из земље и иностранства имати прилику да покажу достигнућа и идеје и размене искуства у области одбрамбене технологије.  

Покровитељ овог сајма је Министарство одбране, а суорганизатор компанија "Југоимпорт СДПР".

Карактеристике борбеног возила "лазански":

Тежина и димензије:

- Бруто тежина возила: 26 до 36 тона
- Дужина: 8 метара
- Ширина: 3,2 метра
- Висина: 2,6 метара
- Број седишта: до 13

Балистичка и противминска заштита:

- Противминска заштита Станаг ниво 4а и 4б
- Балистичк заштита Југоимпорт пакет заштите у складу са стандардом Станаг, ниво 4; Југоимпорт пакет заштите и складу са стандардом Станаг ниво 5 и 6 - у развоју

ДУБС 57мм, Техничке карактеристике:

Основни технички подаци:

- Наоружање: Аутоматски топ 57 мм, Митраљез 7,62 мм
- Брзина гађања: 80 метака у минуту
- Домет (км): Вертикални - до 7,5 Хоризонтални - до 14,5
- Муниција: Аутоматски топ - 80, Митраљез - 500

Заштита:

- Заштита од зрна калибра 7,62 мм са свих страна
- Заштита предњег лука од зрна калибра 30 мм.

Путинов мистериозни специјалац који завршава послове меке моћи широм света, стигао у Авганистан. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА