Најновије

ОКТОБАРСКА РЕВОЛУЦИЈА: Како је Русија уништена 1917. у складу са интересима других држава (ВИДЕО)

Вероватно је то прва револуција која је финансирана и иницирана из иностранства у складу са интересима других држава.

В.И. Лењин (Фото: РИА Новости)

Под утицајем филозофа просветитељства крајем XVIII и почетком XIX века, одиграла се највећа и најпознатија Француска револуција. Процес њене реализације и њена ондашња прокламована начела, постали су узор за све оне који су деценијама па и вековима после сањали радикалне промене и у својим друштвима. Као што нам је познато, њих је било много, због чега су и XIX и XX столеће, између осталог, обележени многим покушајима насилних промена друштвених поредака управо насталих по угледу на Велику француску револуцију.

Ипак, оно што је задесило Руску царевину фебруара и октобра 1917. године по далекосежности последица превазилази све сличне догађаје, који су задесили нашу планету. Бољшевичка револуција је у потпуности променила карактер једне од најмоћнијих држава тог времена.  Омогућила је примену лево-радикалних идеологија у тадашњем руском друштву, а на међународну политичку сцену искорачила је нова империја, комунистичка, жељна да свој културно-политички образац наметне остатку човечанства. Међутим, Октобарска револуција је специфична по још једном важном сегменту.

Вероватно је то прва револуција која је финансирана и иницирана из иностранства у складу са интересима других држава. Самим тим она је постала модел према коме су велике силе на један прикривени начин, са више или мање успеха, наметале своје интересе на друге, обично слабије и мање државе у XX, али и у XXI веку.

О броју самоубистава у америчкој војсци прочитајте ОВДЕ.

Извор: Центар за друштвену стабилност/Српска читаоница

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА