Најновије

КАКВА ШАМАРЧИНА ЗА КУРТИЈА: Изгубио изборе у свим општинама

Највећи губитник локалних избора на Косову и Метохији је Аљбин Курти, премијер и лидер “Самоопредељења” које у првом кругу није победило ни у једној од укупно 38 општина. Албански аналитичари тај резултат оцењују као врућ шамар Куртију за лошу политику, али сматрају да ће косовски премијер на све начине покушати да остане на власти.

Курти (Фото: Јутјуб)

Колико је лош резултат остварило Куртијево “Самоопредељење” показује и чињеница да је од 28 општина са већинским албанским становништвом само у 12 ушло у други круг с тим што је веома неизвесно да ли ће у тим јединицама остварити победу на крају.

Иначе, ДПК чији је оснивач Хашим Тачи, а тренутни председник Мемљи Краснићи прогласио је победу у Јужној Митровици, Урошевцу, Србици, Качанику и Генерал Јанковићу. У други круг иду њихови кандидати ДПК у општинама Призрен, Глоговац, Вучитрн, Штимље, Драгаш, Малишево и Клина, а највероватније и Косово Поље.

Такође, Рамуш Харадинај је изјавио да је његова АБК победила у шест општина: Ђаковица, Сува Река, Ораховац, Клина, Дечани и Јуник, а да иду у други круг избора у општини Исток.

Када је реч о Приштини, сва је прилика да ће Курти изгубити власт и у највећем граду уколико се након другог круга гласања опозиционе листе удруже против “Самоопредељења”.

Мустафа: Фатално је то што "Самоопредељење" није освојило ниједну општину

У Пећи је победио Демократски савез Косова чији је бивши лидер Иса Мустафа изјавио да су локални избори на КИМ били "други референдум" који је “доказао нестабилност резултата општих избора одржаних у фебруару ове године”.

- Ово је био други референдум ове године. Или референдум који је поништио референдум Аљбина (Куртија) и Вјосе (Османи). Заправо, ови избори су доказали нестабилност резултата општих избора и довели у потпуну сумњу валидност овог резултата - рекао је Мустафа.

Како је истакао, фатално је то што Самоопредељење Аљбина Куртија и листа "Гуко" Вјосе Османи нису освојили ниједну општину, а “имају људе на челу владе, Председништва и Скупштине”.

Говорећи о ДСК, Мустафа је рекао да је очекивао да ће победити у више општина, али и да очекује да у другом кругу победи у Приштини и Подујеву.

Курти након дебакла "задовољан"?!

Курти је у изборној ноћи толико био разочаран резултатима избора да се није ни обратио медијима, али се огласио дан касније прилично контрадикторном изјавом о дебаклу своје странке.

- Као лидер Самоопредељења задовољан сам што видим толико кандидата у другом кругу, као и велики број одборника широм Косова. Спреман сам за сарадњу са сваком општином. Ово је велика победа демократије. Од данас почећу да се састајем са кандидатима покрета који су ушли у други круг - поручио је Курти.

Након свега, поставља се питање колико ће катастрофални резултати на локалним изборима утицати на његову политику и да ли ће доћи до ванредних парламентарних избора иако су претходни одржани пре свега осам месеци.

Подсећања ради, само у последње три недеље Курти је својим сулудим одлукама изазвао велике инциденте на северу Косова.

Шехоли: Курти ће наставити да буде тврд орах у преговорима са Београдом

Политички аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли истиче да је у “најмању руку неуобичајено да странка на власти то јест Курти није успео да победи ни у једној од 28 општина у првом кругу”.

- Мислим да је то порука који су слали грађани Куртију да треба да буде кооперативнији у односу на друге албанске опозиционе политичке странке. Ипак, треба сачекати други круг избора да би било много јасније како би се Курти опходио према даљим процесима које очекују Косово – оцењује Шехоли.

Ипак, саговорник не очекује одмах промену политичког курса Куртија на националном нивоу.

-Курти ће наставити да буде тврд орах за будуће процесе које очекују Косово, посебно у дијалогу са Србијом. Ако Курти увиди да сам не може да реши проблем у дијалогу са Србијом, ни да оствари либерализацију виза и учлањење Косова у међународне организације и тако даље, треба очекивати да ће прво покушати да једну од опозиционих партија, ДПК или ДСК, примами да се укључи у владу Косова без избора - сматра Шехоли.

Како каже, Курти се неће предавати ни ако не успе да привуче једну од опозиционих партија.

-Покушаће да држи власт, али за држање власти требају му резултати, а до њих у оваквим околностима је тешко стићи. Због тога сматрам да би тада Курти могао да се одлучи за евентуалне ванредне парламентарне изборе. Међутим, прерано је да дајемо било коју прогнозу док кристално не видимо и други круг локалних избора – закључује Шехоли.

Бивши саветник Куртија: Самоопредељење уништило Приштину

Политички аналитичар и некадашњи саветник косовског премијера Шкељзен Гаши оценио је да је Куртијево “Самоопредељење” добило добру и врућу шамарчину, што је, како каже, врло добро.

- Кажњено је у три општине у којима је владало веома лоше, као што је Приштина осам година, деградирана и уништена, Јужна Митровица четири године и Призрен четири године. Кажњени су и у три општине где нису дали добре кандидате, као што су Пећ, Урошевац и Ђаковица - рекао је Гаши.

Како је нагласио, ово нису били парламентарни избори и то је по њему имало велики утицај. Додао је и да је један до разлога лошег резултата Самооопредељења и недолазак дијаспоре, која је гласала на изборима 14. фебруара.

Украјина напала Русе! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц/  Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА