Најновије

ВУЧИЋ МОЖЕ НЕМОГУЋЕ: Од ратног стања до кафане за само пет дана

Од ратног стања до кафане, вина и музике кратак је пут. У тајмингу председника Србије Александра Вучића од једне до друге крајности могуће је стићи за само пет дана. Тако смо 13. октобра гледали драматичне сцене на северу КиМ, хитан одлазак председника Вучића са министрима одбране и полиције у Рашку на разговор са уплашеним Србима, више него озбиљне изразе лица и ништа мање озбиљне поруке. Пет дана касније, 18. октобра председник на свом Инстаграм профилу објављује фотографије из кафане, где са мађарским премијером Виктором Орбаном прославља отварање радова на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица – Хоргош – Сегедин.

Вучић у кафани (Фото: Инстаграм)

Грађани севера КиМ запамтиће добро 13. октобар, сирене које су завијале од раног јутра, рафале и рањавање Срећка Софронијевића. Када су косовска полиција, као и и припадници специјалне јединице РОСУ упадали у радње и апотеке на северу КиМ, трагајући наводно за шверцованом робом и утерујући страх у кости Србима који тамо живе.

Председник Србије одмах је реаговао и упутио се у Рашку да разговара са уплашеним Србима. Смртно озбиљна лица Вучића, као и министра полиције Александра Вулина и министра одбране Небојше Стефановића обележиле су тај дан.

Грађани су тражили помоћ, Вучић ју је обећао.

Не само да ћемо да вас заштитимо, него ћемо и победити

Постоје три разлога зашто ово раде, рекао је он.

„Прво, зато што их пожурују. Има жеље да се све уруши и дестабилизује. Њима је циљ слабљење Србије. Јесте ли чули да неко иде да хапси плазма кекс? ЕУ по први пут рекла да нису криве „обе стране“. Под два, шта је нама чинити? Плашим се да имамо некога ко је потпуно ирационалан у Приштини. Имамо и неке злонамерне у међународној заједници, који желе сукобе овде. Волео бих да сачувамо мир, и мислим да је то од пресудног значаја. Али ћу вам такође рећи – немамо ми избора. Србија неће дозволити Олује, Бљесак. Ја не могу да вас позивам да улазите у сукобе с било ким. Разумео сам вашу одлуку. Нисам глуп да не видим да је то ваш договор. Шта год да се деси и како год – Србија ће бити уз вас“, рекао је Вучић.

Молимо НАТО да обавља свој посао, молим Албанце да не покушавају насиљем да Србима утерују ред, рекао је Вучић.

„Ако ту чине, мој одговор је – у тој борби у којој морамо да штитимо нашу децу на КиМ, не само да ћемо да их заштитимо, него ћемо и победити“, рекао је Вучић.

И све је некако заличило на још један сукоб.

А сад музика

Само неколико дана било је потребно да се све заборави и тачно пет дана касније председник на свом Инстаграм профилу објављује фотографије и снимке из кафане, на којима је и запевао.

„Тамо далеко…“, написао је председник Србије испод фотографије која је настала на салашу Винарије Звонко Богдан.

Ту је председник Србије заједно са мађарским премијером Виктором Орбаном прослављао отварање радова на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица – Хоргош – Сегедин.

Вучић је на Инстаграму објавио фотографију и са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором, направљену на истом салашу.

„Србин и Мађар – пријатељи и браћа, свирају и певају “Ђурђевдан“. А, иза тога следи Владислав Петковић Дис: Не марим да пијем…“, написао је Вучић испод фотографије, а затим објавио и снимак на којем пева.

Каква је порука послата?

Предизборна играрија

Некадашњи професор клиничке психологије на Филозофском факултету у Новом Саду Миклош Биро каже да очигледно државни врх није био баш толико забринут за грађане са севера КиМ.

“То што се дешавало нешто што личи на ратно стање, а недељу дана касније имамо организовано весеље и разбибригу говори да ситуација није била толико озбиљна како је државни врх представио, а јавни сервис пренео. Притом, мислим да није било озбиљно са аспекта државног врха, али јесте са стране народа који живи тамо, где се суочавају са озбиљним проблемима кад је реч о адаптацији у косовско друштво. Таква демонстрација силе сигурно не делује охрабрујуће на њих”, каже Биро и додаје:

“Колико год можемо да закључимо да је реч о једној предизборној играрији и једне и друге стране, то никако не доприноси квалитету живота људи који тамо живе и који су без сумње били врло уплашени. Та конфронтација је налик једном својеврсном апертхејду, деоби према националним одредницама, што је у данашњем друштву неприхватљиво. Изузетно је то лоше било и ко год је то организовао урадио је то на штету народа и његове будућности. Све се то погађа, кажем, са локалним изборима и не треба бити превише интелигентан да се те две ствари споје”.

Ердоган тестира Путиново стрпљење у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА