Најновије

KИНЕЗИ ГУРАЈУ УКРАЈИНУ ПРЕКО ИВИЦЕ: Кијев нема како ово да плати

Кинеска компанија „Скајризон“ и други кинески инвеститори траже судским путем од Украјине најмање 4,5 милијарде долара за губитке које су имали због украјинског произвођача мотора за авионе "Мотор Сич", наводи се у изјави коју је објавила компаније.

Кијев (Фото: РИА)

„Кинески инвеститори су затражили од Украјине да призна да је прекршила билатерални инвестициони споразум и да исплати компензацију за све губитке у вредности од преко 4,5 милијарди долара“, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, кинески инвеститори не искључују могућност да ће наставити са захтевима за накнаду додатних губитака. У складу са утврђеним процедурама тужбу су упутили арбитражном суду у Хагу.

„Увек се ослањамо на добру вољу и помирење, али никада не подлежемо утицају силе и користићемо сва могућа правна средства како бисмо одлучно заштитили наша законска права и интересе“, подвлачи се у изјави.

Током 2016. године кинески инвеститори су купили 56 одсто акција компаније „Мотор Сич“, а у августу 2019. године су поднели документа Антимонополском комитету Украјине на усаглашавање. Служба безбедности Украјине је наложила конфискацију акција кинеских инвеститора.

Председник Украјине Владимир Зеленски је 28. јануара 2021. године спровео у дело одлуку Савета за националну безбедност и одбране о санкцијама против кинеске компаније „Скајризон“ и њеног кључног акционара, кинеског грађанина Ван Цзиња. Министарство спољних послова Кине је тражило да се поштују права кинеских инвеститора. Крајем марта ове године Зеленски је потписао указ о национализацији компаније „Мотор Сич“.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА