Најновије

ОРУЖЈЕ КИЈЕВУ СТИЖЕ С БАЛТИКА: Амерички председник упутио досад најотвореније претње Москви уколико Русија нападне Украјину

Aмерички Стејт департмент дозволио је балтичким чланицама НАТО и суседима Русије - Литванији, Летонији и Естонији - да пошаљу ракете и друго оружје америчке производње у Украјину, дан пошто је амерички председник на конференцији за медије у Белој кући поводом првих годину дана на председничкој функцији предвидео да ће Москва кренути на Кијев.

Систем Џевелин (Фото: Јутјуб)

Бајден је запретио да би инвазија на Украјину изазвала одговор који би скупо коштао Русију и њену економију, сугеришући да ће ограничити приступ Москве међународном банкарском систему. Кремљ, који одбацује оптужбе да планира напад, одговорио је да Бајденове речи неће помоћи смањењу напетости, већ дестабилизацији ситуације.

- Претпостављам да ће Путин кренути ка Украјини - казао је амерички председник, додајући да сматра да руски колега Владимир Путин још није донео коначну одлуку.

Признао је, такође, да је НАТО подељен око тога како да одговори ако дође до "мањег упада". Упитан да појасни шта је мањи упад, Бајден је указао на сајбер нападе и присуство руских обавештајних службеника, за које Вашингтон тврди да су већ у Украјини.

Но, на Бајденов наговештај о могућој подели у НАТО, Кијев је реаговао да овим лидер САД "даје зелено светло Путину да уђе у Украјину". Речено је и да ће се свако кретање руских снага преко границе третирати као инвазија.

Бајден је рекао да би инвазија у пуном обиму била "најважнија ствар која се догодила од Другог светског рата", са ризиком да се излије ван граница Украјине и "могла би да измакне контроли". Прогнозирао је да ће Русија војно победити у инвазији, али уз велике губитке.

- Они ће платити високу цену, одмах, краткорочно, средњорочно и дугорочно ако то ураде - рекао је он.

Уочи данашњег разговора у Женеви са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, шеф Стејт департмента Ентони Блинкен је рекао да неуморно тежи мирном решењу кризе, мада нема знакова да Москва и Вашингтон могу постићи дипломатски споразум у Швајцарској. Кремљ жели да се снаге НАТО повуку из источне Европе и врате на нивое размештања из 1997. године, што је Блинкен одбацио, док разговара о низу санкција Москви са европским савезницима.

НАТО је, истовремено, најавио премештање трупа на свој источни бок у случају напада, док САД снабдевају Украјину поверљивим обавештајним подацима. Директор ЦИА Вилијам Бернс посетио је Кијев прошле недеље и поделио процену ризика са кабинетом Зеленског.

Бајденова администрација је обећала да ће појачати војну помоћ Украјини у случају руске операције, али је искључила слање трупа.

Питање мира у Европи 

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок позвала је Москву да не ескалира ситуацију са Украјином, упозоравајући је да ће бити суочена са низом санкција ако тензије даље ескалирају. На заједничкој конференцији за новинаре са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, истакла је: "Ово је ништа мање него питање одржавања мира у Европи". Блинкен је казао да ће САД и њихови европски савезници представљати јединствен фронт.

“Криминални пропуст”

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова (на слици) критиковала је америчке новинаре који су током Бајденове конференције за медије отворено говорили о нападу Русије на Украјину, али су се уздржали од питања о ширењу НАТО на исток. Она је такво понашање новинара оценила као "криминалан пропуст".

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА