Најновије

ЗАДУЖУЈЕ НАС 2,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА! Зорана је посао већ представила Американцима, а ово су детаљи чудног "дила" министарке!

Министарка Зорана Михајловић намерава да задужи Србију за две милијарде и 800 милиона евра и тиме обезбеди посао без тендера за три стране компаније по њеном избору. У плановима има и оснивање предузећа везано за обновљиве изворе енергије у које би осим државе ушле и министаркине фаворизоване компаније.

О овим пројектима, компанијама које би биле укључене у послове, новцу, министарка је и пре формирања буџета, прво обавестила америчке функционере, а о детаљима "енергетског посла" до данас, прескочила и Владу и грађане.

Михајловић је већ у буџету за ову годину ставила фамозних скоро три милијарде евра које намерава да осигура задуживањем, а да држава да гаранције. У планираним средствима за ову годину министарка је предвидела расподелу новца - 800 милиона за соларне панеле, 500 милиона иде за ветропаркове и најспорнијих милијарду и по евра које су предвиђене за Ђердап 3.

Најспорнијих јер за ову инвестицију не постоји ниједан папир, било каква озбиљна анализа или пројекат. Ове послове министарка планира да повери двема америчким фирмама - “Бехтел”-у и “UGT Renewables LCC” и италијанској фирми “Финтел”, која се међу упућенима у послове око енергетике повезује и са једним бизнисменом блиским Михајловићевој.

“Блиц” је дошао у посед докумената које је министарка Михајловић користила на састанку са високим америчким фунцкионерима из министарства за трговину. Документи су практично припрема за Михајловићеву и на основу њих се закључује да је представила пројекте, фирме које ће укључити, па чак и изнела детаље да Србија нема договор са румунском страном око употребе воде у делу Дунава које се налази на територији нашег суседа. Сусрет је био јесенас у Варшави. Америчке компаније би добиле већину посла везано за обновљиве изворе енергије у Србији.

Према сазнањима Блица, министарка перфидно избегава јавне набавке иако је реч о огромном новцу. План је да избегне тендере како би фаворизоване фирме глатко добиле посао. То је могуће ако се потпишу међудржавни споразуми. Судећи по документацији коју је Михајловићева понела са собом у Варшаву на унапред планиран састанак са америчким функционерима, она планира и оснивање предузећа које би било задужено за изградњу свих ових постројења обновљиве енергије. Предузећу је већ дала и име “Зелена енергија Србије”. Према министаркином плану, стране фирме које је фаворизовала би имале 50 одсто удела у капиталу, а држава исто толико.

Практично: скоро три милијарде евра, али и део власништва над постројењима за обновљиве изворе енергије, били би дати без иједне јавне набавке.

Шта уопште ради Зорана Михајловић? Шта Србија има од тога, а шта министарка?

Прво и пресудно битно - министарка Зорана Михајловић бирајући у које обновљиве изворе треба улагати државни новац и где градити, није се руководила стањем на терену. Избор је по свему судећи вршен на основу могућности које имају стране фирме које настоји да укључи у послове.

Први посао: „Ђердап 3“

За овај посао министарка је у буџету наменила задуживање од милијарду и 500 милиона евра. Према документацију коју смо имали на увид, Михајловићева овај део колача намерава да уступи америчком “Бехтелу”. Ова компанија је иначе позната у региону јер се повезује са неколико бивших америчких званичника који су кројили судбину у нашем региону, између осталих и некадашњом државном секретарком Мадлен Олбрајт. Први пут се помиње везано за спорну висину цене пута који је рађен на Косову.

Зорана Михајловић је већ уврстила ово задуживање и известила о томе америчке званичнике иако Србија нема договор са Румунијом када је реч о употреби „Ђердапа 3“. Осим што нема сагласности за коришћење воде из дела Дунава који улази на румунску територију, за „Ђердап 3“ не постоје ни прецизне анализе за развој пројекта. Михајловићева и сама признаје у припремном и тајном документу за Американце да не постоји договор са румунском страном. Међутим, управо то види као разлог ангажовања америчке фирме “Бехтел”:

- Партнерски однос са Бехтелом би помогао ефикаснијем решавању односа са румунском страном - стоји у документу.

Док министарка форсира „Ђердап 3 за милијарду ипо без иједног пројекта, она ниједног тренутка није узела у обзир јефтинију варијанту и по суду стручне јавности много исплативију - РХЕ „Бистрицу“. Ту међутим, нема простора за Бехтел. Министарка буџетом није предвидела РХЕ „Бистрица“, а у документу који је понела у варшаву код РХЕ Бистрица стоји - паре нису обезбеђене.

Пре него пређемо на другу компанију коју министарка форсира, Блиц је поставио неколико питања министарки. Питали смо је о разговору са Американцима у Варшави, да ли им је понудила неки пројекат, али и зашто је у буџету за 2022. дефинисано милијарду ипо евра за „Ђердап 3“ као и да ли је она или неко други надлежан из Србије разговарао са румунском страном?

Када је реч о састанку у Варшави добили смо шири одговор о званичној конференцији која се одржавала, ко је све био присутан, из којих држава... Михајловићева није одговорила да ли је понудила било који пројекат Американцима, а о разговору је навела следеће:

- Главне теме биле су сарадња две земље у процесу енергетске транзиције, размена искустава и технологија, борба против климатских промена и достизање карбонске неутралности, као и потенцијали Србије за инвестиције у области енергетике и обновљивих извора енергије.

Министарка која је већ предвидела и паре и извођача за посао кога не може бити без румунске стране није одговорила на питање да ли је било ко, било шта договорио са том страном. На питање зашто баш „Ђердап 3“ министарка је једино прецизно одговорила у следећој реченици:

- „Ђердап 3“ је сигурно најважнији пројекат који би Влада Србије морала да реализује у што краћем временском периоду.

Међутим, и устврдила да је “много брже саградити Ђердап 3 него Бистрицу због краћег тунела од акумулације до агрегата, наравно под условом да се направи претходни договор са Румунијом”.

Други посао: Ветропарк Суботица

Друга компанија која је у послу је “Финтел”. Реч је италијанској фирми која се, међутим, незванично повезује и са једним министарки блиском бизнисмену. Пројекат је ветропарк у Суботици (Маестрале ринг). И у овом послу је амерички “Бехтел”. Укупна вредност пројекта је 831.540.500 евра, а у овој години планирано је већ пола милијарде евра.

Све боље звучи ако макар негде има удела Србије. Тако министарка уводи у причу државу. Михајловић планира оснивање новог привредног друштва “Зелена енергија Србије доо”. Како даље пише “и да се преко те компаније гради и овај пројекат у Суботици, али и све остали пројекте у домену обновљивих извора енергије”. Србија би била практично партнер са „Финтелом“ и „Бехтелом“ који би имали 50 одсто удела у капиталу компаније.

Министарка је америчким званичницима најавила оснивање ове компаније па чак и како ће се звати. Отуда смо је питали: Да ли је Влада дала било какво одобрење за формирање привредног друштва Зелена енергија Србије. Практично добили смо одговор да - није.

- Ово је идеја о којој се разговара, али Влади Републике Србије није поднет званичан предлог за формирање новог привредног друштва.

Трећи посао: Соларне електране

Михајловићева је већ потписала споразум о сарадњи изградње соларних електрана вредности 800 милиона евра са америчком фирмом „УГТ Ренеwаблес“. Потписивање споразума искључује тендер. Овај новац је планиран задуживањем у буџету за ову годину. Српски огранак америчке компаније има оснивачки капитал од свега 100 динара, што значи да су уплатили најмању суму новца која је законом дозвољена. Српска варијанта је назива „УГТР Солар четири“ д.о.о. а фирма се регистровала 21. јула 2021. године, само десет дана пре потписивања Споразума о сарадњи, који су оверили Михајловићева и финансијски директор УГТР Питер Гудола. Све ово довољно је за основану сумњу да није реч о случајности већ унапред договореном поступку и остаје бојазан да се ова компанија фаворизује у изузетно уносном послу.

У одговору који смо добили из Министарства стоји да је Споразум о сарадњи с америчком компанијом УГТР потписан 2. августа 2021. године у Председништву Србије, у присуству председника Србије и амбасадора САД. Интересантно је приметити да је Споразум потписан десетак дана касније у односу на датум када је српска пподружница ове компаније регистрована у АПР.

„Да би радила на пројектима у Србији ова компанија мора да прође све законске процедуре, укључујући, између осталог, и да буде изабрана кроз поступак јавне набавке или поступак избора стратешког партнера. Законом о буџету РС за 2022.годину предвиђена су средства за инвестиције у ОИЕ, као и средства за које се могу издати гаранције за пројекте у овој области, за соларне електране инсталисане снаге 1ГW на територији РС у износу од 800 милиона евра и за изградњу ветроелектране 800МW-1GW у износу од 500 милиона евра“, каже се у одговору Министарства.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА