Најновије

Колико вреди „глава“ Милана Павкова и колико ће милиона донети Звезди

Милан Павков, нападач Црвене звезде, потврдио је статус јунака тима са Маракане, био један од кључних фактора у убедљивој победу над Клужом, а управо ће високи момак из Бегеча бити најзаслужнији за новчану добит коју ће клуб остварити. И то није први пут.

Павков (Фото: Јутјуб)

Пет минута игре против Клужа било ми је довољно да покаже свој „убилачки инстинкт“ и један одбитак након Беновог шута главом са 15 метара лопту пошаље ка празном голу.

Нешто више од пола сата касније, Павков је лопту грудима савршено одложио за Александра Катаија који је упутио неодбрањив ударац и дуплирао вођство тима са стадиона „Рајко Митић“.

Пропустио је и једну добру прилику средином другог полувремена, али су Бен и Мирко Иванић били прецизни, па ће Звезда пут Румуније са четири гола „у џепу“.

А колико је Павков заправо важан за Звезду показао је током утакмице са Салцбургом 29. августа 2018. године. Пре гостовања у Аустрији Павков је одиграо 103 минута двомеча против Спартакса из Јурмале уз једну асистенцију, прескочио је оба дуела са Судувом и први против Спартака из Трнаве, док је у другом за полувреме успео да „заради“ жути картон. Није био у тиму ни у првој утакмици против Салцбурга, а након што су играчи домаћег састава у реваншу повели са 2:0, мало ко је очекивао да ће управо Павков понети епитет апсолутног хероја.

У току је био 63. минут, када је Марин Понграчић приликом једног дуела нагазио Павкова док је нападач Звезде лежао на земљи. Хрватски фудбалер је добио жути картон, Ненад Крстичић је тада добио жути картон, а његова бурна реакција потпалила је и остатак тима који је преко асистенција Милоша Дегенека и голова Бена стигао до 2:2 и места у Лиги шампиона.

Надовезао се сада већ чувеним головима против Ливерпула, после којих је фаца Јиргена Клопа постала предмет невиђене забаве међу навијачима тима са Маракане, а то је био тек почетак. Додуше, нестала је могућност изненађења, с обзиром на то да је име овог сјајног нападача било убедљиво најтраженије у том тренутку на Трансфермаркту.

Сезону касније, током квалификација за Лигу шампиона прво је затресао мрежу Хелсинкију у победи од 2:0, да би сусрет против Копенхагена у Београду завршио као стрелац јединог гола за црвено-беле (није га било у саставу за реванш због повреде). Подсећамо, Звезда је након бољег извођења пенала прошла у 4. коло, где су прескочили Јанг Бојс.

Чекали су на Маракани на нови „бљесак“ свог корпулентног шпица све до меча са Миланом у оквиру осмине финала Лиге Европе у сезони 2020/2021, када је у завршници прве утакмице главом донео 2:2 и наду екипи Дејана Станковића да могу до чуда које је замало изостало у „граду моде“.

Уследило је ново „затишје“, није Павкова било нигде током утакмица у квалификацијама, па су се многи питали где је нестао момак о ком је после меча против „редса“ причала читава Европа. Летњи сан, недостатак форме, шта ли, није познато, тек – пет минута игре, једно савршено грађење и ласерски навођен шут главом, потом маестрална асистенција за Катаија, довољно да се пробуде не само навијачи Звезде, већ и пратиоци лика и дела високог шпица.

Горе споменути Трансфермаркт каже да Павков тренутно вреди 1,7 милиона евра, што је за готово три милиона мање у односу на вредност коју је имао пре две године (4.5 милиона евра), али ће цена Звездиног „џокера“ тек расти, уколико настави да пружа партије као против Клужа.

Но, још важније за Звезду је колико новца су добили захваљујући Павкову. У сезони 2018/2019 Звезда је за улаз у Лигу шампиона добила 14,5 милиона евра, док је победа над Ливерпулом касу додатно обогатила за 2,7 милиона евра.

И годину дана касније Павков је погоцима против Хелсинкија и Копенхагена утицао на пласман у Лигу шампиона, што је донело још 15,25 милиона евра, а последње две бравуре „откључале“ су сеф УЕФА у ком стоји награда од 3,63 милиона.

То значи да је Павков црвено-белима својим потезима донео најмање 36 милиона евра, а та цифра би могла да порасте у наредним месецима, и када је у питању цена самог фудбалера, али и новац који би црвено-бели добили за сваку потенцијалну победу (1.1 милион за освојена свака три бода).

Павков је у досадашњем току каријере имао велики број успона и падова, али је јасно да је, гледано са финансијске стране, убедљиво најкориснији фудбалер тима са Маракане.

Британци се одушевљавали на Маракани, поновили чувене речи Милојка Пантића. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА