Најновије

АМЕРИ У ПАНИЦИ: План Русије са носачима ракета ПАК ДА довео је САД у незгодан положај

Обећавајући руски носач ракета ПАК ДА могао би постати велика претња Сједињеним Државама, пише амерички портал Sandboxx, преносе руски медији.

ПАК ДА (Фото: mil.ru)

Војни стручњак Борис Рожин рекао је како је развој обећавајућег авиона довео Сједињене Државе у неугодан положај много пре појављивања у јавности.

Према аутору материјала, руски авион ће се појавити у служби до краја ове деценије. Напомиње се да ће то бити подзвучни авион опремљен моћним наоружањем.

Такође, прецизира америчко издање, Русија је одлучила да се не фокусира на прикривеност авиона, јер се претпоставља да ће моћи да испаљује ракете са велике удаљености, док се налази под куполом ПВО.

Званично, техничке карактеристике ПАК ДА се држе у тајности, подсетио је Борис Рожин. Према његовим речима, авион би могао да почне са производњом брже него што амерички аналитичар сугерише – до средине 2020. Већ сада можемо говорити о колосалном значају овог авиона.

„ПАК ДА је један од развојних путева који највише обећава. Спада у категорију пробојних пројеката који могу променити лице савременог ратовања, употпунити слику познатих врста наоружања “, објаснио је саговорник.

Недостатак информација даје Русији предност јер Американци не могу да планирају како да се такмиче са овим авионом, о чему знају само врло опште ствари, наставио је специјалиста.

Он је нагласио да је тачна реакција Пентагона још увек непозната: буџетом за одбрану за наредну годину издвојена су средства за сличан пројекат, међутим, вероватно је то још у раној фази концепта. Русија још није показала ПАК ДА, али већ доноси предности, стављајући Сједињене Државе у незгодан положај.

„Присуство таквих пројеката у Русији показује да је наша одбрамбена индустрија способна да буде високо конкурентна на тржишту наоружања, што ће бити релевантно 2020 -их.

Он је испред већине земаља у свету. Американци се налазе у необичној ситуацији за себе, када су приморани да се укључе у развој“, напоменуо је војни експерт.

Пројекат ПАК ДА развија се од 2009. године. У почетку је планирано да се први лет носача ракете изведе 2025. године, а да се масовна производња започне 2027. године. Међутим, према Борису Рожину, ови услови могу бити изнуђени ако је потребно.

„Сада се Русија води принципом разумне довољности, односно поново опрема војску. Ако политичко руководство земље одлучи да су нови авиони потребни брже и да је војска спремна за куповину, време испоруке може се убрзати.

Мислим да ће се у другој половини 2020 -их појавити барем узорци авиона. Можда ће се одређени број авиона купити за војску. Према искуству увођења нових производа, говоримо о десетинама комада “, резимира саговорник.

Раније су кинески аналитичари портала Соху говорили о нервозној реакцији Сједињених Држава на развој ПАК ДА.

Шешељ упозорава шта би изазвало оружани сукоб. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА