Најновије

НЕПОБЕДИВ ЈЕ! Изгубио власт, али се дигао као Феникс из пепела! Сада ће се осветити свима који су му радили иза леђа?!

Доскорашњи аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе добио је довољан број гласова на јучерашњим изборима за Европски парламент да може да уђе у клупе европске скупштине.

Хајнц Кристијан Штрахе (Фото: Јутјуб)

Штрахе, који је поднео оставку на све политичке функције због видео снимака у којима се види да је пре две године једној Рускињи нудио државне послове у замену за финансијску подршку његовој странци, добио је више од 33.500 гласова предности. За директан мандат у Европском парламенту неопходно је сакупити 33.000 гласова предности.

Грађани Аустрије, наиме, на изборима, осим странкама, имају могућност да дају свој глас посебно и за једног од кандидата. То је искористио велики број гласача ФПО који су гласали за Штрахеа који је био тек на месту 42. кандидата његове странке за Европски парламент. До сада су избројани гласови из Беча, Доње Аустрије, делимично из Штајерске, Горње Аустрије и Салцбурга, а недостају гласови из даљих четири покрајина, као и гласачких листа предатих путем поште.

Ко има више од пет одсто гласова бирача своје странке може независно од редног места на листи кандидата да буде више рангиран приликом одлуке о посланичком мандату. Коначни број гласова предности биће познат тек до средине недеље. За сада је непознаница како ће Штрахе реаговати на исказивање солидарности његових гласача.

Пала аустријска влада. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА