Најновије

ПОНОВО КЉУЧА НА ГРАНИЦИ КИРГИЗИЈЕ И ТАЏИКИСТАНА: Обе војске отвориле ватру

У суботу ујутро на подручју Кум-Мазара започео је сукоб између становника пограничних насеља, који се завршио разменом ватре граничара Таџикистана и Киргизије.

Киргизија (Фото: Јутјуб)

Киргиски граничари и локални становници који су стигли на место догађаја захтевали су заустављање радова, али су грађани Таџикистана игнорисали овај захтев и покушали да претуку држављанина Киргизије.

„Даље, вербални окршај између становника Републике Киргизије и Републике Татарстан прерастао је у тучу и гађање камењем“, рекао је портпарол прес службе киргиске граничне полиције  за РИА Новости.

Током сукоба, Таџикистански граничари су „пуцали према Киргизији“, а Киргизи су одговорили исто.

Од пуцњаве нико није повређен. У Кум Мазару се одржава састанак представника органа локалне самоуправе, граничара и органа реда са обе стране.

Ситуација на граници између Киргизије и Таџикистана приметно се погоршала крајем априла. На подручју водозахвата "Головној", који свака од страна сматра својом територијом, дошло је до сукоба због безначајног разлога између становника пограничних села. Убрзо је војска отворила ватру, а тешка војна опрема почела је да се повлачи на место сукоба.

Током сукоба убијено је 34, а рањено 173 држављана Киргизије. Из Таџикистана је такође било губитака: према непотврђеним информацијама, број погинулих достигао је 20, а број рањених до 160 људи.

Почетком јуна, стране су постигле споразум о повлачењу трупа са заједничке границе и преносу граничних прелаза 3 километра у унутрашњост.

Шта Јапан хоће да отме од Русије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА