Најновије

РУСКИ АМБАСАДОР ПОГОЂЕН ЦРВЕНОМ ФАРБОМ: Полиција морала да га испрати (ВИДЕО)

Амбасадор Русије у Пољској Сергеј Андрејев поливен је данас црвеном бојом када је покушао да положи венац на гробље совјетских војника у Варшави, јавља дописник РИА Новости.

Инцидент у Варшави (Фото: Јутјуб)

Агенција РИА Новости преноси да су Пољаци и Украјинци препречили пут амбасадору и вређали га, а он је након инцидента морао да напусти гробље у пратњи полиције.

РИА додаје да су вандали оскрнавили меморијално гробље совјетских војника у Варшави. На скулптурама које приказују црвеноармејце, вандали су белом бојом исписали "идите кући".

Руски амбасадор поливен бојом, амбасада ће протестовати

Руска амбасада у Пољској званично ће протестовати због напада на руске дипломате на совјетском војном меморијалном гробљу у Варшави, најавио је руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев рекао је руским новинарима.

"Уложићемо формални протест“, рекао је амбасадор коментаришући данашњи напад током церемоније на гробљу, преноси ТАС С.

Према речима руских дипломатских изасланика, пољске власти су биле обавештене да руска амбасада планира да одржи церемонију.

"Када су нам препоручили да се уздржимо од манифестације већег обима, договорили смо се да се ограничимо на мање активности. Требало је само да они обезбеде ред, а испоставило се да је полиција била у приправности, али је закаснила на лице места што недвосмислено показује како се овде односе према закону и реду", оценио је Андрејев.

Пољски министар изразио жаљење због напада на Андрејева

Пољски министар спољних послова Збигњев Рау, који је и актуелни председавајући Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), изразио је жаљење због напада на амбасадора Русије у Пољској.

"Оно што се догодило данас током церемоније полагања венаца на гробове совјетских војника је инцидент који није смео да се догоди и несумњиво је за жаљење. Дипломате имају посебну заштиту без обзира на политику влада које представљају", рекао је Рау на конференцији за новинаре, преноси ТАСС.

Оценио је овај инцидент погрешним иако је, како је казао, "реч о амбасадору земље као што је Русија која води агресивну политику према својим суседима".

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осудила је напад и поручила да "Русија неће бити заплашена" и поручила да би "људи у Европи требало да се плаше свог одраза у огледалу".

Захарова је навела да су "обожаваоци неонациста још једном показали своје лице", те да напад, уз уклањање споменика херојима совјетске армије из Другог светског рата, одражава "пут оживљавања фашизма".

Нове снимке из Украјине погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА