Најновије

НАТО ПОЧИЊЕ ВЕЖБЕ У БЛИЗИНИ ГРАНИЦЕ СА РУСИЈОМ: Учешће узима на хиљаде војника из 14 држава

Између осталих у вежбама у Естонији ће учествовати и САД, Финска, Шведска и Украјина.

Вежба под називом “Јеж 2022” је једна од највећих у историји ове балтичке државе. На њима ће учествовати око 15000 војника из 14 земаља. Поред већ напоменутих држава своје учешће у овим вежбама ће узети и Грузија. Различити сценарији обухватиће све родове оружаних снага: од копнених, ваздушних, морских па до оних задужених за сајбер ратовање.

И НАТО и заменик команданта естонских одбрамбених снага, генерал-мајор Веико-Вело Палм, негирали су да вежбе на нешто више од 60 километара од руске границе имају икакве везе са текућом војном акцијом Москве у Украјини.

Вежбе у Естонији су, међутим, само један део великих војних активности НАТО-а у близини руске границе. Друга балтичка држава, Литванија, домаћин је вежбе „Гвоздени вук“, у којој учествује 3.000 војника НАТО-а и 1.000 комада војне опреме, укључујући немачке тенкове Леопард 2.

Две највеће вежбе НАТО-а – „Defender Europe“ и „Swift Response“ – одржавају се у Пољској и осам других земаља, у којима учествује 18.000 војника из 20 земаља, наводи се у саопштењу НАТО-а у петак.

И поред свих горе наведених вежби у овом тренутку одржавају се сличне у Средоземљу и Немачкој, а у јуну ће Пољска и балтичке државе бити домаћини нове у којој ће учествовати чак 23 државе.

Снимке предаје неонациста у Мариупољу можете видети ОВДЕ.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА