Најновије

ПОРФИРИЈЕ: Постигли смо договор и сагласност о Темељном уговору

Патријарх СПЦ Порфирије изјавио је данас после, састанка са црногорским премијером Дританом Абазовићем, да су постигнути договор и сагласност око Темељног уговора, да је текст усаглашен и да сада треба да прође кроз Синод СПЦ и буде потврђен, након чега ће бити договорен датум потписивања.

Фото: Јутјуб

„Полазећи од чињенице да је црква одвојена од државе и да наша црква где год има своју јурисдикцију апсолутно поштује сваку државу и њене законе”, рекао је Порфирије.

Каже да се ушло у завршну фазу израде Темељног уговора.

„И овог тренутка мислим да могу да кажем да је у принципу постигнут договор и да је постигнута сагласност око Темељног уговора, с тим што мора да се испоштују и процедуре и када је реч о Влади ЦГ и СПЦ. То значи да постојећи текст који је у принципу усаглашен мора да прође кроз Синод и буде потврђен и прихваћен. И ако Бог да буде све како треба, онда ћемо приступити договору око датума потписивања”, истакао је патријарх, јавља Танјуг.

Он је истакао да ће када све буде завршено око потписивања Темељног уговора то могла да буде, како је рекао, круна за нормализацији односа између државе ЦГ и СПЦ.

Каже да је имао радосну прилику да се данас по трећи пут сусретне са премијером ЦГ и да су поред општих тема разговарали и о Темељном уговору.

Патријарх је рекао да су закључили да је важно да, као и у свим државама где наша црква постоји и живи, однос између цркве и државе буде регулисан уговором, као и када је реч о свим верским заједницама у свим државама.

Напоменуо је да такви уговори регулишу и обавезе државе према верској заједници, али и обавезе верске заједнице према држави.

Патријарх српски је напоменуо да је Темељни уговор почео да се прави још 2012. године, али да је било застоја и проблема.

Истакао је да ће кроз кроз уговор и наша црква и у ЦГ и где год да се налази имати могућност да све што чини буде на опште добро и свих грађана.

Порфирије је рекао да наша црква нити је очекивала нити је тражила нити сматра да би било нормално да има било шта више од било ког грађанина ЦГ, без обзира којој верској заједници прихвата, али да исто тако СПЦ не очекује ни ништа мање од онога што има било ко други у ЦГ.

„Овај уговор нам управо обезбеђује такав статус”, истакао је Порфирије.

Изразио је захвалност свима који су учествовали на изради овог уговора и онима из претходне владе у ЦГ, као и свих претходних влада које су на њему радиле од 2012. године.

Захвалио је премијеру Абазовићу као и његовим сарадницима из владе, што су и они учинили напор да се дође до сагласности.

„И ако Бог да и да потпишемо овај уговор”, рекао је патријарх и изразио задовољство што ће бити један од потписника тог документа.

Абазовић: Када све буде готово потпис на уговор у Црној Гори

Абазовић је након данашњег разговора са патријархом Порфиријем рекао да је да су процедуре око усаглашавања текста Темељног уговора завршене на нивоу радних група у Црној Гори и да ће се оне сада наставити на влади и у оквиру СПЦ.

Како је навео када све буде готово споразум ће бити потписан у Црној Гори у термину који буде договорен.

„Ако све прође у добром духу и како треба питање Темељног уговора ће да буде решено на најбољи начин уз поштовање СПЦ и државе Црне Горе која је секуларна”, рекао је Абазовић, јавља Танјуг.

Изразио је захвалност поглавару СПЦ на конструктивном састанку и нагласио да му је увек задовољство да са њим размени мишљења.

Мислим да сви треба да идемо са порукама мира, то је будућност, регија је пробала све осим помирења и сарадње, изјавио је црногорски премијер.

„Пут где су сви незадовљни где су тенденције подела и тензија то није пут за било које друштво.Поштовати устав, међународно право и секуларност државе Црне Горе је пут коме тежимо”, поручио је Абазовић уз напомену да свако треба да ради свој посао у домену онога што предвиђа закон.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА