Најновије

БРНАБИЋ О ОПОЗИЦИЈИ: Насилници!

Чињеница да је опозиција тражила хитне ванредне парламентарне и београдске изборе до краја 2023. године говори о томе да знају да са изборним условима не постоји проблем, изјавила је данас председница Народне скупштине и потпредседница Српске напредне странке Ана Брнабић.

Брнабићева је, одговарајући на питање шта ће рећи опозиција на то што је шеф мисије ОЕБС-а оценио да Србија има услове за изборе, да грађани имају могућност да изразе мишљење у шта се уверио, истакла да све што опозиција прича о изборима пада у воду и показује да је реч о политиканству чињеницом да су они тражили изборе прошле године.

"Ево да питам све грађане Републике Србије, поштовани грађани, да је опозиција сумњала у изборне услове, у бирачки списак, у демократију, могућност за фер и транспарентне изборе, да ли би тражила хитне изборе? Наравно да не би. Него би се тада фокусирала на изборне услове и на бирачки списак", рекла је Брнабићева новинарима у Ваљеву.

Она је навела да данас постоји јединствени бирачки списак, а да у њихово време није постојао.

"Тако да је то политиканство и алиби зашто су они изгубили изборе. Уместо да кажу, па добро ево 12 година губимо изборе, ево ми не ваљамо, ми треба да се мењамо. Не, они ће опет да кажу, е ви сте криви, е ти си крив, све остало у универзуму је криво, само они нису криви што 12 година губе изборе", рекла је Брнабићева.

Она је поручила да ће се свакако наставити са имплементацијом препорука ОДИХР-а, додајући да су те препоруке за Србију у великој мери много блаже него што су у неким другим европским земљама, укључујући Пољску, Немачку, Холандију, Шведску.

"Ја заиста верујем да су све ОДИХР препоруке изузетно, изузетно добре. Постоји ту дилема око једне или две. Једна од препорука која се понавља из извештаја у извештај је да један грађанин може да подржи више листа. Опозиција је против тога. Данас нам кажу имплементирајте све ОДИХР препоруке. То је једна од тема за разговор у понедељак. Да ли да имплементирамо ту препоруку или да не имплементирамо. Да буде јасно свим грађанима у ствари шта радимо и шта они желе",нагласила је Брнабићева.

"Србија нема времена за губљење"

Брнабићева је изјавила је да Србија и њен народ немају времена за губљење и да ће остали избори који долазе бити одржани када им је време, у складу са Уставом и законима Републике Србије.

Она је рекла новинарима да не може да замисли да било ко спречи одржавање београдских избора које је расписала Скупштина Србије, а које је захтевала опозиција и оценила да су претње бојкотом, "спрдња" са грађанима Србије.

На питање да постоје ставови да локални избори могу да буду прекинути, ако се уоче изборне неправилности, Брнабићева је одговорила контрапитањем: који су механизми било кога да спречи изборе које је расписала Народна скупштина Републике Србије.

"Ја то не разумем. Како ће неко да спречи нешто што је празник демократије? Ми смо у ситуацији да имамо изборе, када причамо о изборима у Београду, зато што су они тражили изборе, не ми", рекла је Брнабићева.

Она је подсетила да су грађани Србије за парламентарне изборе гласали у априлу 2022. године, да се направила влада и формирала се скупштинска већина, а да су тада и Београђани гласали.

"И ту се формирала већина у градској скупштини, изабран је градоначелник, сви градски органи почели су да раде. Следећи избори су требали да буду 2026. године. Не, они су дошли 2023. године и рекли тражимо хитне изборе. И сад кажу, а ми ћемо сад да спречемо изборе. Које ћете изборе спречити? Оне које сте хитно захтевали", констатовала је.

Додала је да опозиција прети бојкотом и физичким спречавањем избора.

"Дакле насиљем, они који кажу као да су против насиља, насиљем да спрече изборе које су они тражили. Чекајте, хоћете изборе или нећете изборе? Па не можете ви на шест месеци да мењате мишљење о томе, да ли хоћете изборе или нећете изборе?", упитала је Брнабићева.

Прочитајте ОВДЕ шта Ђилас каже о изборима 

Извор: Танјуг 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА