Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ ЗА ПРАВДУ: Европа, гас и здрав разум

Ситуација на тржишту гаса Европе и у укупној европској енергетици изгледа све апсурднија. Заправо, ситуација је прилично логична, али понашање европских званичника у оквиру ње изгледа као потпуно безумље. 

Пише: др Иван Пајовић

Министарка иностраних послова Немачке (из странке „Зелених”) Аналена Бербок изјавила је да је постигла сагласност са канцеларом Олафом Шолцем по питању гасовода „Северни ток 2” и да су јасно ставили до знања да процес сертификације гасовода мора бити усклађен са европским законодавством. Шта то заправо значи? То значи да ће се сертификација гасовода, а самим тим и пуштање у рад, одложити на неодређено време.

Аналена као да је заборавила да са зимом долазе мразеви и да ће бити неопходно пре или касније обратити се Русима за додатне количине гаса. Такође, она као да не обраћа пажњу да Немачку очекују судске казне за кашњење у испуњавању уговора о пуштању гасовода у рад. Ниво залиха у европским складиштима гаса незапамћено је низак, а његова тражња и потрошња због хладноће је негде око самог максимума. Цена гаса данас је неколико пута виша него прошле године. 

У исто време, како поједини европски званичник да неку изјаву, цена гаса на берзи сместа порасте за 100-200 долара. Један изјави: „Морамо се придржавати свих процедура приликом сертификације...”, и одмах цена порасте додатних 100 долара за 1000 кубних метара. Други изјави: „Северни ток 2 нема стратешког значаја, зато не треба никуда журити...” – цена расте за још 200 долара. Трећи: „Изградња Северног тока 2 била је геостратешка грешка...”, после чега тржиште упада у општу хистерију: цео европски бизнис, од пољопривреде до металургије, седи испред телевизора и виче: „Прекините више, нису нам потребне такве изјаве!!!” 

За овакво понашање евробирократа постоји евентуално два логична објашњења: или су они психијатријски случајеви, или су агенти Гаспрома са којим деле добит од продаје. Међутим, постоји и треће објашњење, озбиљно и рационално: они су безвољне марионете Американаца, који су им дали домаћи задатак да по сваку цену униште европску економију као директног конкурента америчких бизнисмена. Другачије се не може објаснити зашто у сред енергетске кризе затварати три термоелектране, по једну у Немачкој, Британији и Холандији. 

А шта се за то време дешава на гасном тржишту Европе? Пре само пар дана, при затварању берзе, цена гаса износила је 1723 долара за 1000 кубних метара. При таквој цени огроман проценат производње просто нема никакав смисао, јер је она нерентабилна. Већ сутрадан цена се попела на 1800 долара. Гаспрому, наравно, оваква ситуација одговара и он се не жури да одговори на тражњу Европе. Ова фирма само испуњава своје уговорне обавезе, а то је под тренутним околностима за Европу недовољно. Не жури се ни са попуњавањем Гаспромових гасних складишта на територији Европске Уније. Њих је на територији Европе укупно пет и налазе се у Немачкој, Холандији и Аустрији. 

Упркос описаној ситуацији, нова немачка влада показује потпуну незаинтересованост у односу на нови гасовод „Северни ток 2”. Последице оваквог понашања биће јасне већ у наредних пар месеци, јер није проблем само у грејању, већ и у производњи и цени електричне енергије, која је већ поскупела неколико пута и наставља да расте. И ова чињеница утиче на нерентабилност индустријске производње, тако да за неколико месеци Европљани не само да неће јести краставце из холандских стакленика, већ ће се велики број индустријских постројења позатварати. Биће потпуно неважно шта ће евробирократе изјављивати када привреда капитулира пред енергетском кризом. 

У енергетском отрежњењу Европе главну улогу игра Русија, која је одбила да преко уговорених количина испоручује додатне количине гаса у сврху спасавања Европе, како је то било годинама до сад. Почетком 2021. године Гаспром је морао у јануару и фебруару да повећа испоруку гаса до самог максимума пропусности гасовода, што сада одбија да чини. 

Данас, испунивши своје уговорне обавезе о испоруци гаса пре рока, Гаспром је потпуно обуставио испоруку преко гасовода Јамал-Европа. До недавно је овим гасоводом испоручиван око 31 милион кубних метара гаса дневно, а то је тек око трећине његове укупне проводне моћи. Гаспром је укинуо месечно наручивање додатних количина гаса и прешао је на дневне наруџбине и испоруке. Шта ће бити у наредној години остаје неизвесно.

Текст је писан искључиво за портал Правда, преношење је забрањено без сагласности редакције. 

Остале текстове др Ивана Пајовића читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА