Најновије

ПОЛИТИЧКО САМОУБИСТВО ЗА СРБИЈУ: Било какве санкције против Русије би нас докрајчиле

Начелник Центра за евроазијске студије у Институту за међународну политику и привреду Душан Пророковић сматра да одлука Русије да призна независност Доњецка и Луганска не значи нужно да мора доћи до неког великог рата, већ само да се са Русијом мора преговарати о безбедносној архитектури Европе.

Русија (Фото: Јутјуб)

Пророковић је, када је реч о последицама украјинске кризе по Србију, рекао да је притисака на Србију и до сада било и да ће их бити и у овој ситуацији, али да као земља морамо да се носимо са тиме, пошто би за Србију, како је рекао, било какве антируске мере и санкције представљале политичко самоубиство и геополитичку катастрофу.

"Не мора значити да ће доћи до неког великог рата, са Русијом се мора преговарати о безбедносној архитектури Европе"

Каже да најновије потезе Русије по питању Доњецка и Луганска види као на "неко руско међурешење, иако то тако не изгледа на први корак".

О тој одлуци ће се, очекује, тек дискутовати и у том контексту преговарати о стратешкој стабилности целокупне Европе.

"Не мора значити да ће доћи до неког великог рата, већ супротно - да се са Русијом мора преговарати о безбедносној архитектури Европе. Некима је то било јасно и претходних месеци и година, али надам се да ће сада бити то свима јасно, како у Вашингтону, тако и Бриселу", истакао је Пророковић.

На питање какву реакцију и санкције САД и ЕУ очекује, каже да су раније пројектовали врло тврде санкције против Русије у случају инвазије Русије на Украјину и спомињало и искључивање из СWИФТ система, прекид свих економских односа и финансијских токова и покушај изолације Русије у међународним односима.

Пророковић истиче да Русија није мала земља, попут наше, и да неке мере и санкције које су се примењивале у случају Југославије и Србије није могуће примењивати против Русије.

Подсећа да је Запад већ покушавао са економским и делимично политичким санкцијама против Русије од 2014. године, али да су ефекти било краткорочни и трајали свега неколико месеци. Како каже, то ће се десити и у овом случају. Додаје да, ипак, видимо од јутрос мање тврде изјаве западних званичника по питању санкција.

Пророковић очекује да ће бити одређених "лимитираних потеза" против Русије, пошто није дошло до инвазије, која је била очекивана.

Санкције ће бити умереније и њихов ефекат ће трајати свега неколико месеци, убеђен је Пророковић.

Економска ситуација ће бити катастрофална, гас ће још поскупети

Нагласио је да ће економска ситуација бити катастрофална у свету, али не толико због дешавања око Украјине, већ због пандемије и других проблема, као што су галопирајућа инфлација, поремећени глобални ланци снабдевања, штампање евра и долара...

Према његовим речима, оно што се дешава у глобалној економији више је везано за последице глобалне економске кризе из 2008. године и пандемију, а мање за дешавања у Украјини.

Очекује да ће гас још поскупети, али не много, пошто је цена већ висока и сумња да то може нешто више додатно да утиче на постојећу енергетску кризу.

Пророковић је нагласио да би санкционисање Русије у енергетици значило за Европу "не само економску, већ и политичку катастрофу", пошто Европа на то није спремна.

"САД ће на томе инсистирати, али ЕУ ће гледати да пронађе неко међурешење, како би наставила да купује руски гас", казао је он и додао да Европа још нема алтернативу руском гасу.

То је, такође, разлог зашто ЕУ мора да ублажи санкције према Русији, напоменуо је Пророковић.

За Србију би било какве антируске мере представљале политичко самоубиство и геополитичку катастрофу

На питање да ли очекује све веће притиске на Србију да уведе санкције Русији, каже да је притисака било и да ће их и бити, као и да је наша земља била крајем деведесетих и почетком двехиљадитих година у много горој ситуацији, па је издржала све притиске.

"Од тих јадиковања немамо ништа, то је околност са којом се сусрећемо већ 25 година и наставиће се. Србија нема ниједан формални разлога да уводи Русији санкције. Ми нити смо чланица ЕУ, нити смо дужни да следимо њихове одлуке о заједничкој спољнополитичкој и безбедносној политици. Нити историјски видим разлог за тако нешто и да бранимо њихове интересе, били они немачки или британски. Ми имамо своје интересе. Суштински и политички за Србију би било какве антируске мере и санкције представљале политичко самоубиство и геополитичку катастрофу".

Пророковић истиче да су односи са Русијом сада достигли врло висок ниво и да захваљујући Русији можемо да водимо и мултивекторску спољну политику, као и садашњу косовску политику кроз међународне организације.

Захваљујући развоју односа са Русијом осигурали смо енергетску безбедност, подигли ниво војне сарадње и ојачали наше оружане радне снаге, навео је Пророковић и поручио да то не смемо жртвовати због притисака ЕУ.

"Нека се свако води својим интересима, јасно је да САД, ЕУ, Велика Британија имају своје интересе и да ће пробати да придобију што већи број земаља да буду на том броду који ће ширити антируску политику и хистерију, али не видим да је нама место на том броду".

Пророковић је рекао да треба видети како ће се поставити важни регионални играчи попут Турске, пошто неће сви у овој ситуацији једногласно пратити САД и ЕУ.

Треба гледати своје интересе и неугрозити достигнути ниво сарадње и тражити меру приликом доношења одлука, онако како се то ради од краја деведесетих година прошлог века, закључио је Пророковић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА