Најновије

НАТО ПОЈАЧАВА ИСТПЧНО КРИЛО: Распоређују трупе за брзо реаговање

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да Алијанса распоређује делове својих борбено спремних снага за реаговање и да ће наставити да шаље оружје Украјини.

Нато војска (Фото: НАТО)

Столтенберг је рекао да Русија покушава да сруши владу у Кијеву, пренео је Ројтерс.

"Ми сада први пут распоређујемо снаге за одговор НАТО у контексту колективне одбране", рекао је он на конференцији за новинаре након виртуелног самита.

Столтенберг је казао да циљеви Кремља нису ограничени на Украјину, пренео је "Гардијан".

Он је описао Путинову одлуку да изврши агресију на Украјину као страшну стратешку грешку, за коју ће Русија платити жестоку цену у годинама које долазе.

"Пред нама је нова нормалност у европској безбедности", истакао је он.

НАТО савезници и ЕУ већ су увели значајне санкције и морају бити спремни да учине више, казао је Столтенберг.

"Чак и ако то значи да морамо да платимо цену јер смо у овоме на дуге стазе", додао је он.

Русија је срушила европски мир, нагласио је Столтенберг.

Према његовим речима, народ Украјине се бори за своју слободу суочен са ничим изазваном инвазијом Русије.

"Жалимо због трагичног губитка живота, огромне људске патње и разарања", навео је Столтенберг и позвао Русију да заустави бесмислени рат.

НАТО: Шаљемо додатне дефанзивне трупе на исток Европе

Лидери НАТО саопштили су данас да ће након што је Русија напала Украјину послати више трупа на исток Европе, уз оцену да је Москва лагала о својим намерама.

"Никога не треба да завара гомила лажи руске владе", пише у заједничкој изјави коју су потписали лидери 30 земаља након виртуелног самита којим је председавао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, пренео је Ројтерс.

Сада шаљемо значајне додатне дефанзивне трупе у источни сектор Алијансе, додаје се у саопштењу без навођења више детаља.

Немачка шаље трупе на источно крило НАТО

Немачка планира да НАТО-у понуди трупе, системе противваздушне одбране и ратне бродове за јачање источног крила Алијансе, након што је Русија извршила инвазију на Украјину, објавио је данас немачки недељник Шпигл без навођења извора, преноси Ројтерс.

Немачка би могла благовремено да пошаље пешадијску чету са око 150 војника и више десетина оклопних транспортера "Бокер", као део пакета који је војска саставила за министарку одбране Кристин Ламбрехт, пише Шпигл.

Како се наводи, Немачка планира и да понуди противваздушне ракетне системе "Патриот" и корвету и фрегату, који би морали бити повучени из других мисија на Медитерану, док је један извиђачки брод "осте класе" са сензорском технологијом већ на путу ка Балтичком мору.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА