Најновије

ЗАПАД ШАЉЕ ГОМИЛУ ОРУЖЈА УКРАЈИНИ: Берлин променио политику

Холандија ће послати 200 дефанзивних ракета Украјини у што краћем временском року, саопштила је холандска влада у данашњем писму парламенту, а војну помоћ шаље и Чешка.

Џавелин (Фото: Национална гарда Минесоте)

Холандска влада наводи такође да ће се особље холандске амбасаде из западног украјинског града Лавова пребацити у Јарослав у Пољској, због погоршања безбедносне ситуације, пренео је Ројтерс.

У писму се наводи и да ће, на основу захтева из Украјине, Холандија обезбедити 200 ракета типа Стингер.

"Заједно са нашим савезницима планирамо да испоручимо ракете што брже", наводи се у писму.

Ракете су део опреме коју је Холандија обећала раније овог месеца, уз пушке, муницију, радарске системе и роботе за откривање мина.

Чешка влада је данас одобрила слање оружја Украјини у износу од 8,57 милиона долара, како би се одбранила од руског напада, саопштило је чешко министарство одбране.

Пошиљка, у којој ће бити аутоматске пушке и остало лако наоружање, ће бити испоручене на локацију где ће их преузети Украјинци, додало је министарство.

"Наша помоћ (Украјини) није завршена!", додало је министарство на Твитеру.

И Француска шаље војну опрему Украјини

Француска је одлучила да пошаље дефанзивну војну опрему у Украјину како би подржала ту земљу у борби против руске инвазије, изјавио је данас портпарол француске војске, додавши да је питање слања офанзивног наоружања и даље под разматрањем.

"Можете да замислите да је паковање опреме компликовано у овом тренутку", казао је портпарол војске, пренео је Ројтерс

Блинкен ауторизовао трећу војну помоћ САД Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да је ауторизовао слање нове америчке војне помоћи Украјини у износу од 350 милиона долара.

"Данас, док се Украјина храбро и поносно бори против руског бруталног и ничим изазваног напада, одобрио сам, у складу са овлашћењем председника, јединствено треће председничко одобрење у износу до 350 милиона долара за непосредну подршку одбрани Украјине", навео је Блинкен у саопштењу, пренео је ЦНН.

Овај пакет ће укључивати даљу одбрамбену помоћ како би се помогло Украјини да се суочи са оклопним, ваздушним и другим претњама са којима се сада суочава, истакао је Блинкен.

Према његовим речима, то је још један јасан сигнал да САД стоје уз народ Украјине док бране своју суверену, храбру и поносну нацију.

Председник САД Џозеф Бајден наложио је Блинкену да ослободи до 350 милиона долара као непосредну подршку одбрани Украјине, наводи се у допису који је јуче објавила Бела кућа.

Немачка одобрила испоруку оружја Украјини

Влада Немачке одобрила је испоруку 400 ракетних бацача (РПГ) из Холандије у Украјину, чиме је означена промена у политици Берлина након критика западних савезника.

"Одобрење извоза наоружања је потврђено у кабинету канцелара. Ракетни бацачи су послати из немачких војних резерви", саопштио је портпарол министарства одбране Немачке, преноси Ројтерс.

Амбасадор Украјине у Немачкој је јуче упутио захтев Берлину да се придружи Холандији, која је најавила да ће послати украјинској војсци 200 ракетних бацача Стингер и донесе одлуку да пошаље Украјини противваздушно наоружање.

Влада Немачке је понудила у јануару да Украјини пошаље 5.000 војних шлемова, што је градоначелник Кијева Виталиј Кличко назвао "вицом".

Ово је велика промена у политици Немачке јер је до сада одбијала да шаље оружје украјинској војсци, али је свој став променила након што се нашла на удару критика својих западних савезника, оцењује Ројтерс.

У извештају британска агенције се подсећа да Немачка дуги низ година доследно спроводи своју политику и не извози оружје у ратна подручја, делимично и због крвавих ратова у 20. веку и пацифизма који је преовладао након ратних пораза.

Осим тога, земље које желе да пропусте преко своје територије немачки извозни контингент оружја, морају прво да поднесу захтев за одобрење званичном Берлину.

Канцелар Немачке Олаф Шолц је последњих недеља више пута помињао ову политику када је образлагао због чега Немачка одбија да испоручи смртоносно оружје Украјини.

Берлин такође треба да одлучи о захтеву Естоније која жели да Украјини проследи старе немачке хаубице из некадашње Источне Немачке, које је 1990-их година купила Финска након пада Берлинског зида, а касније их препродала Естонији, пренео је раније Ројтерс.

Неименовани дипломата ЕУ потврдио је да је Немачка у прошлости испоручивала ракетне бацаче трећим земљама.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА