Најновије

РУСИЈА И ХРВАТСКА У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ СУКОБА: Дипломатски преседан и својеврсна објава рата

Одбијање хрватске стране да прими руску ноту је преседан који се тумачи и као „својеврсна објава рата и непоштовање” а званични Загреб „није забринут што ноте нису упућене другим земљама због добровољаца“.

Хрватска војска (Фото: Јутјуб)

Жељко Акрап, хрватски војни аташе у Москви у четвртак је одлучно одбио да прими руску дипломатску ноту. Акрап је, подсетимо, био позван на разговор у руско Министарство одбране како би га упозорили и питали како је у Украјину стигло 200 и више плаћеника из Хрватске који се боре у редовима украјинске војске.

Када му је представник руског Министарства обране прочитао службену ноту, Акрап је, на нескривено изненађење Руса - одбио да је прими. Одговорио је Русима како ни Министарство одбране Хрватске, ни било која друга институција у Хрватској немају везе с појединцима који можда јесу у Украјини и да о томе немају иинформације.

„Војном аташеу речено је и о незаконитом деловању хрватског држављанина Дениса Шелера који се 2015. борио у операцијама на југоистоку Украјине, а сада је организатор групе хрватских плаћеника за њихово слање у Украјину", рекао је после састанка Игор Конашенков из Министарства одбране.

Заправо, два пута је хрватски војни аташе позиван у руско министарство обране, у среду и четвртак. У среду је на састанку владала опуштена атмосфера. Руска страна је аташеу нагласила како су Хрвати и Руси братски народи па му је пренета руска забринутост јер Хрватска службено није осудила одлазак хрватских грађана у редове украјинске војске. Сутрадан је атмосфера била ни опуштена ни хладна. Одбијање је код руских представника изазвало велико изненађење.

Како пише Интерфакс, око 200 хрватских плаћеника у Украјину је стигло преко Пољске и придружило се „националистичком батаљону на југоистоку Украјине".

Већина хртватских медија је известила о одласку хрватских легионара, уз позитивне коментаре и информације „да се нови  и нови пријављују”… А то у преводу значи да неко организује те „псе рата“ па  је неуверљива тврдња аташеа да његово министарство  - нема информација.

Кад говоримо о незадовољству руске стране што Хрватска није осудила одлазак хрватских држављана у Украјину, подсетимо да је премијер Андреј Пленковић прошле недеље, на новинарско питање о одласку хрватских држављана у редове украјинске војске само кратко одговорио - "то чине на властиту одговорност". На питање има ли ту елемента казнене одговорности, премијер је поновио исти одговор.

Означени вођа Денис Шелер, некадашњи је вођа Бед блу бојса, екстремних навијача загребачког Динама, који је шест година ратовао у Украјини, у батаљону Азов и од украјинске државе примио орден Народног хероја. Тамо је отишао као добровољац, а вратио се прошле године. После тога га је руско министарство обране означило као главног организатора слања хрватских плаженика у Украјину.

У изјави за Јутарњи лист Шелер је казао да су му те оптужбе смешне.

Уочи поновног одласка у ту земљу с њим је разговарао РТЛ.

“Деловаћемо тамо где је потребно, јесу ли то нека хуманитарна питања, достава помоћи или нешто друго. Углавном Кијев и ближа околина, зависи како се покаже потреба.

Шелер је изјавио како је сматра "да је Русија једна озбиљна војска и држава али ако је таквој сили проблем наводних 200 војника из Хрватске онда је у великом проблему.”

По ономе што он зна, већ се тамо скупило доста добровољаца из других земаља, из Јапана, Пољске, Литваније, Грузије, Белорусије, Шведске, Грчке…

Према његовим речима, руски званичници странце који долазе у Украјину називају плаћеницима, а сама Русија је организовала групу Вагнер коју сачињавају страни држављани и које је Русија плаћала да су се за њу боре у Сирији, и сада и у Украјини.

За Вечерњи лист јавио се добровољац М. П. и описао ситуацију која их је тамо дочекала, као и мотиве због којих су кренули на фронт:

„Украјина нам је помогла 1991. фодине. То је чин због којег идемо у помоћ Украјинцима у војним деловањима, већ смо задужили оружје и добили распоред..."

Потез Хрватске да одбије пријем ноте није уобичајен у дипломатској пракси, чак врло је неуобичајен, а да се протестна нота једне земље не прими, доказ је непоштовања државе домаћина. То је конкретан доказ да су односи две државе веома затегнути.

Руска нота хрватском војном аташеу Русији „апсолутно је неприхватљива" јер је тамо само неколико хрватских добровољаца, изјавио је државни секретар у министарству спољних послова Хрватске Франо Матошић.

На питање новинара је ли забринут што ноте нису упућене другим земљама због добровољаца, Матошић је одговорио да није. „Ми смо на трагу свих одлука Европске уније и НАТО-а", истакао је.

Матошић је рекао и да ће свим Русима под санкцијама Европске уније бити замрзнута имовина у Хрватској, тачние, неће моћи да је продају. Већ се кренуло с пописом јер Руси поседују у тој земљи бројне некретнине, луксузне јахте, хотеле, ресторане, куће...

У руским медијима овај преседан с нотом је протумачен и као „својеврсна објава рата” и шамар руским интересима.

Хрватска страна жели да додатно ескалира сукоб и додатно да испровоцира одлуком да се нота не прими", указује се у медијима, а наводи се да руска страна неће остати дужна и да ће да одговори “драстичним мерама”.

Указом Володимира Зеленског од 1. марта укинуте су визе за улазак у Украјину страним држављанима осим за држављане Русије, који желе да се придруже Међународној легији за одбрану Украјине.

Зашто примирије у Украјини није успело, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА