Најновије

И ХРВАТСКА ЖЕЛИ РУСКУ НАФТУ: Загреб тражи изузеће од ембарга

Хрватска се залаже за изузеће од ембарга на увоз руске нафте по којем би могла и после 2022. да за потребе рада рафинерије у Ријеци увози дериват за производњу дизела.

Нафтна бушотина (Фото: Pixabay)

У расправама између држава чланица у Савету ЕУ, који треба да усвоји предлог Европске комисије о престанку увоза руске нафте за шест месеци и руских нафтних прерађевина до краја године, Хрватска се залаже за изузеће које би јој омогућило да да настави да увози тзв. вакуум гасно уље и након ове године за потребе рафинерије у Ријеци, незванично сазнаје загребачки „Вечерњи лист” у Бриселу, преноси „Индекс”.

„Вакуум гасно уље (ВГО) је сировина неопходна за производњу дизела, а Инина рафинерија је оптимизована за његову употребу у производном циклусу. Извори за снабдевање ВГО-ом на тржишту су прилично ограничени. ИНА се зато залаже за даљу куповину ВГО-а као до сада”, одговорили су из ИНЕ поводом информације загребачког листа.

У тексту се додаје да је расправа у Савету ЕУ, започета у среду кад је ЕК предложила шести пакет санкција против Русије у којем је ембарго на нафту кључни део, настављена и да ће вероватно бити продужена и сутра, јер још нема назнака о постизању консензуса.

Како је Украјина разоружала Америку, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА