Најновије

ПЕНДАРОВСКИ ПИСАО ВАРТОЛОМЕЈУ: Очекујемо томос за аутокефалност

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски упутио је писмо патријарху Вартоломеју поводом недавног канонског признања македонске цркве, уз оцену да је овом одлуком, како каже, исправљена историјска неправда нанеда Цркви и њеним верницима.

Патријарх Вартоломеј (Фото: Јутјуб)

Пендаровски је изразио наду и очекивање за скоро коначно решење административног статуса македонске цркве доделом томоса за аутокефалност од Васељенске патријаршије и истакао да је то од највишег националног интереса, јер отвара могућност за нови духовни раст Охридске архиепископије и напредак и помирење у македонском друштву.

"Прихватањем наше Цркве у канонско јединство и евхаристијско заједништво, исправљате историјску неправду нанету Цркви и њеним верницима и лечите дубоке ране нанете вишедеценијском изолацијом. Посебно је важно да препознате нашу Цркву и њен историјски континуитет са древном Охридском Архиепископијом, која је вековима била уточиште и извор духовне снаге и наде за православне вернике", навео је Пендаровски, пренео је портал скопске Сител тв.

Македонски председник је навео и да је патријарх Вартоломеј одлуком Васељенске патријаршије за коју каже да је "праведан и мудар корак" оправдао наду његових суграђана православне хришћанске вере да је Васељенска патријаршија та која може помоћи да, како каже, "наша Црква коначно заузме место које јој припада у православном свету".

"И томе да се избришу вештачки створене поделе и да се отвори простор за изградњу духовног јединства православних верника", навео је Пендаровски и додао:

"У овом кључном периоду, правовремене одлуке Васељенске патријаршије могу пресудно утицати на духовни идентитет садашњих и будућих генерација, а самим тим и на духовно и друштвено окружење у Републици Северној Македонији. Отуда је свеједно да ли ће наше јединство са православним светом бити засновано на живој стварности наше Цркве, или на анахроним решењима, наметнутим споља која су противна вољи многих верника".

Пендаровски је у писму изразио и искрену наду и очекивање, како наводи, скорог коначног решења административног статуса давањем томоса за аутекфалност Цркви у Северној Македонији.

"Потпуни завршетак аутокефалности наше Цркве је за нас од највећег националног интереса јер отвара могућност за нови и неоптерећени духовни раст Охридске архиепископије и напредак и помирење у македонском друштву", написао је, између осталог, Пендаровски.

О могућности избијања нуклеарног рата прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА