Најновије

ГАСА БИ ТРЕБАЛО ДА БУДЕ, СТРУЈА УПИТНА: Какви су изгледи за сигурно снабдевање енергентима ове зиме?

Не би требало да буде проблема са испоруком гаса из Русије Србији, иако је Гаспром смањио количину коју извози у Немачку и због ремонта држао затвореним Северни ток 1, сматрају саговорници Данаса, коментаришући све чешће спекулације да би ове сезоне Србија могла остати без енергената, чак и невезано за то да ли ће имати новца да их купи или не.

Фото: pixabay.com

Председник Србије Александар Вучић изјавио је ове недеље да уз вероватно поскупљење струје, за које ће се потрудити да не буде веће од десет одсто, постоји опасност од смањеног снабдевања енергентима, те да су предузете мере како би се проблеми у енергетици решили.

– У сваком тренутку може да нам се догоди да се свако одазове на „вишу силу“ и да останемо без гаса. Улажемо максималне напоре за предстојећу јесен и зиму – рекао је Вучић.

Стручњаци за енергетику за Данас кажу да је спречавање испоруке гаса Србији из Русије због „више силе” мало вероватно, јер гасовод који користимо за снабдевање овим енергентом иде преко Бугарске, одакле нема назнака да ће бити икаквих проблема.

– Ми нисмо везани за главни гасовод око кога се споре Русија и поједине чланице ЕУ. Ми смо везани за гасовод који иде преко Бугарске и нема назнака да ће ту бити смањивања количина или престанка испорука гаса, што није ни Бугарима у интересу да се деси. Готово је немогуће да се оштети део тог гасовода у неком тренутку, као што је недавно био случај у Украјини – сматра експерт за енергетику Велимир Гавриловић.

Председник скупштине Удружења за гас Војислав Вулетић истиче да су наши погони у одличном стању, те стога не би требало да буде проблема око испоруке гаса или евентуалне несташице.

– Наша постројења су потпуно нова, не треба никакав ремонт, тако да, што се нас тиче, не би требало да буде проблема. Гасоводи који иду преко Украјине су јако стари, преко 50 година, и имају доста проблема, требало би да се праве нове цеви, док је наш гасовод апсолутно нов. Дакле, једино би проблем могао да буде за гасовод који иде кроз Украјину – каже Вулетић. Он напомиње да смо осигурани подземним складиштем у Мађарској, тако да бисмо у случају да се нешто деси, тај гас могли да користимо као алтернативу и да неће бити никаквих проблема током зиме.

Када је реч о снабдевању угљем, председник Вучић је на конференцији за медије изјавио да је увезено 119 тона, што је потрошња за један дан, те да очекује подршку кинеских партнера.

Председник Савеза енергетичара Србије Никола Рајаковић сматра да морамо да допремамо угаљ из других земаља јер немамо довољно свог, јер је „јефтиније производити електричну енергију са купљеним угљем, ако имате термоелектрану, а имамо је, него куповати скупу електричну енергију”.

– Ми за термоелектране нисмо до пре годину дана увозили угаљ, јер су рудници са површинском експлоатацијом, Колубара и Костолац, на време уклањали јаловину, стизало се до слојева угља, планирано је правилно и све је било у реду. Настао је поремећај од последњег квартала прошле године, касни се са откривком и због тога имамо мањак угља за термоелектране, а отуд и други проблеми произилазе, који сада погађају домаћинства – каже Рајаковић.

Оно што је проблем са производњом електричне енергије не тиче се само набавке угља.

– Наше термоцентрале су у лошем стању, ремонти су каснили, неки су нестручно завршени крајем прошле године, када је нестало струје и више од 100.000 домаћинства остало без струје током хладних дана. То значи да можете имати колике год резерве угља, ако вам термоелектране нису у функцији немате где да произведете електричну енергију – сматра Велимир Гавриловић.

Стручњаци истичу да је процесом хомогенизације, који подразумева мешање са увозним угљем, са 1,7 тона угља, колико је потребно за производњу струје по мегаватсату, смањена количина на 1,5 тона, чиме је добијена уштеда од 12 одсто.

Рајаковић наводи да је за уштеду енергената неопходна рационална потрошња, почев од домаћинстава, те да је свака уштеда током лета драгоцена за зимски период.

– Климе не треба интензивно користити, потребно је да се смањи потрошња да не бисмо трошили угаљ сад, јер и сад ако се хладите на климу ви де факто трошите килограме угља у Обреновцу. Не смемо се размажено понашати и што више ми као појединци урадимо биће мање проблема за државу. Ко може нека уради бољу изолацију стана, прозора, ко може на дрва да се греје да то припреми на време за зиму – закључује Рајаковић.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА