Најновије

АМЕРИКА ПОВЕЋАВА ЦАРИНЕ ЗА УВОЗ ИЗ СРБИЈЕ: Нови намет након избора нове министарке финансија

Америчко Министарство трговине објавило је данас одлуку о примени антидампинг царина на увоз легираног алуминијумског лима из 18 земаља, међу којима се налази и Србија.

Карго брод (Фото: Pixabay)

Царина на увоз алуминијумског лима из Србије износиће 25,84 процента уместо 11,67 посто колико је било предвиђено прелиминарном одлуком из октобра прошле године, објављено је на званичном веб сајту америчког министарства.

Према процени овог министарства, увоз алуминијума из Србије у САД вредео је 2019. године 9,8 милиона долара.

Поред Србије, на листи се налазе: Бахреин, Бразил, Хрватска, Египат, Немачка, Индија, Индонезија, Италија, Оман, Румунија, Словенија, Јужна Африка, Шпанија, Тајван, Турска, Грчка и Јужна Кореја.

Највише је повећана царина на увоз алуминијума из Немачке, са 49,40 одсто на 242,80 процената, и на увоз из Бразила - са 49,61 на 137,06 посто.

Што се тиче земаља из окружења, царина на увоз алуминијума из Хрватске износиће 3,19 посто, и благо је смањена у односу на прелиминарну одлуку о стопи од 3,22 процента, за Словенију је утврђена стопа од 13,43 одсто, а за Румунију од 37,26 посто.

Према Грчкој и Јужној Кореји ће се примењивати нулта царинска стопа.

Ови намети се надовезују на 10-процентне царине које је администрација бишег америчког председника Доналда Трампа увела прошле године позивајући се на закон о националној безбедности.

Коначна одлука о новим стопама донета је само неколико сати након што је Сенат великом већином гласова потврдио избор Ђине Рејмондо за нову министарку трговине.

Какву срамну уцену је Америка упутила Србији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА