Најновије

МАРКО ЂУРИЋ У НАЈУЖЕМ КРУГУ КАНДИДАТА: Амбасадор Србије у Вашингтону нови премијер?

У најужем кругу кандидата Српске напредне странке за мандатара нове Владе и будућег премијера Србије разматра се и име Марка Ђурића, актуелног амбасадора Србије у Вашингтону, сазнаје Данас незванично из политичких кругова.

Фото: Синхуа

У случају да се председник СНС и Србије Александар Вучић одлучи да поверење за састав владе додели Ђурићу, досадашња премијерка Ана Брнабић такође не би остала без фотеље, већ би добила министарско место, и то највероватније на челу српске дипломатије, тврде наши извори.

Консултације за нови тим извршне власти започете су почетком ове недеље, а прва два дана састајања била су резервисана за договоре унутар Српске напредне странке, која ће предложити име мандатара на основу већине коју има у Народној скупштини.

По завршетку консултација искристалисало се неколико имена која важе за најозбиљније предлоге за мандатара, од којих ће шеф напредњака изабрати једног у наредним данима.

Осим Ане Брнабић, која се претходних дана помињала у медијима као готово једино решење, наши извори наводе да је и даље у оптицају и могућност да премијерско место добије Марко Ђурић.

Са Ђурићем се недавно састао министар спољних послова Србије Никола Селаковић, и то у Колумбији у којој је Ђурић такође амбасадор на нерезиденцијалној основи, током инаугурације новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Уреге.

На објављеним снимцима посете види се да је са Селаковићем био и српски амбасадор Ђурић, а том приликом Селаковић је пренео новом председнику Колумбије поздраве и честитке Александра Вучића те га позвао у званичну посету Србији.

О могућностима за овакво унапређење Ђурића спекулисало се и раније, након што је Ђурића примио лично председник Сједињених Држава Џозеф Бајден, што је у дипломатским круговима протумачено као значајна подршка амбасадору Србије и на личном плану.

Ђурић је, наиме, у априлу ове године, само неколико дана након што су у Србији одржани избори на свим ниовима, имао част да се упише у књигу гостију Беле куће и да га тамо дочека лично Бајден.

Ту част, у овдашњим дипломатским круговима тумачили су као „неочекиван успех“ младог Ђурића који се у Америци показао способнијим и вреднијим него што му се придавало значаја по одласку у Вашингтон.

Као једна од могућности за напредовање Ђурића тада се помињао управо улазак у ужи круг кандидата за мандатара нове Владе Србије, који би могао да однесе превагу „уколико председник СНС и Србије Вучић донесе одлуку да у даљем развоју геополитичке ситуације треба да интензивира сарадњу са Западом. Ту ће му Ђурић бити најдрагоценији“, како су тада тврдили Данасови извори.

дидује и то што је претходно обављао функцију директора Канцеларије за Косово и Метохију, те је добро упознат у односе Београда и Приштине који се тренутно све више затежу и могли би да буду једна од тема у фокусу нове Владе.

О свему овоме ће Вучић одлучити када заврши разговоре са странкама које могу да обезбеде додатне гласове његовој посланичкој групи у Скупштини. То су странке које су својим гласовима подржале и избор Владимира Орлића за председника Народне скупштине – коалиција СПС-ЈС, СДПС, ПУПС и СВМ.

У случају избора председника Владе, процедура је таква да странка која има већину у Скупштини даје мандат једној особи да састави Владу, али мандатар мора за то да добије и гласове подршке 126 од 250 народних посланика.

Амбасадор у више од 10 земаља

Ђурић је на месту амбасадора у САД од октобра 2020. године, односно сада је негде на половини мандата који иначе траје три до четири године, али то не значи да не може бити раније опозван уколико се за њега спрема важнија функција. Оно што се можда превиђа и недовољно важности завређује у домаћој јавности, јесте да је Ђурић током „службовања“ у САД поред тога постао и амбасадор Србије на нерезиденцијалној основи у више од 10 земаља – Колумбији, Суринаму, Белизеу, Антигви…

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА