Најновије

"МРСИ МУ КОНЦЕ": Рамуш Харадинај скупо наплаћује подршку Тачију

Косовски премијер Рамуш Харадинај противи се разграничењу са Србијом у истој мери као и опозиција у Приштини, али могуће је да ће и он на крају пристати на ту опцију, што највише зависи од понуде које добије од косовског председника Хашима Тачија, тврде за Данас поједини представници дипломатских кругова.

Хардинај (Фото: Јутјуб)

Како су пренели приштински медији, Харадинај и Тачи су се јуче хитно састали, након чега је косовски премијер изјавио да су „сви сложили да не размењују територије између Косова и Србије у Бриселу“. У интервјуу за ирски лист Ајриш тајмс косовски премијер оценио је да би „промена границе са Србијом значила рат“.

Извори указују да је могуће да ће Тачи дати „велики бенефит Харадинају“ у замену за његов пристанак на „корекцију граница“, као да уколико Американци и Европљани пристану на евентуални договор Београда и Приштине, „то ће бити готова ствар“.

„Питање је ко ће како препознати свој интерес и шта ће бити „пакет“ који ће Тачи понудити – од општег који се тиче садржаја споразума, до личних за појединце, укључујући Харадинаја. У Приштини постоји снага да се блокира Тачијева иницијатива, али је питање динамике и могућности да се кључним актерима, пре свега Харадинају, да нека врста бенефита. Дакле, могућа је политичка трговина, што се догодило и приликом формирања актуелног сазива косовске владе“, сматрају саговорници.

С друге стране, Агрон Бајрами, главни и одговорни уредник приштинског листа Коха диторе, каже да је „више него могуће“ да ће косовска опозиција и Рамуш Харадинај „помрсити конце“ Тачију.

– Мислим да је то више него могуће. Јасно је да правац којим је кренуо председник Тачи нема подршку ни јавности на Косову, ни већине политичких партија и посланика. Стога, не само да је могуће, већ је и потребно да се „помрсе конци“, и то не само Тачију, већ и Вучићу и Могеринијевој, док не буде прекасно за све, констатује Бајрами.

Хашим Тачи је путем Фејсбука поручио да Косово никад до сада није имало већу међународну пажњу и да „једино зло које може да га задеси долази од оних који не желе мировне споразуме са Београдом и чланство Косова у ЕУ, НАТО и УН, а не од западних савезника“. Он је, такође, навео да је разговарао са амбасадорима САД у Београду и Приштини, Кајлом Скотом и Грегом Делавијем, о различитим темама од заједничког интереса и постизању коначног споразума са Србијом.

Како су јуче известили приштински медији, ненајављеном састанку Харадинаја са Тачијем јуче су присуствовали и председник парламента Кадри Весељи и потпредседници владе Беџет Пацоли, Фатмир ЛЈимај и Дардан Гаши. Састанак је одржан у Скупштини Косова.

Косовски парламент би, подсетимо, у уторак, 4. септембра, могао да усвоји резолуцију којом се изражава противљење предлогу Тачија о „корекцији граница са Србијом“, а косовска опозиција је најавила протесте због могуће промене граница за 7. септембар у Приштини. Саветник косовског председника Беким Чолаку изјавио је да се „суверенитет земље брани само Уставом, а не резолуцијом или декларацијом коју може да одобри скупштина или било ко други“.

Влада Немачке није променила став о непромењивости граница на Западном Балкану, који је канцеларка Ангела Меркел јавно изнела 13. августа, говорећи о територијалним разграничењима, што је поновила и у недавном разговору са америчким председником Доналдом Трампом, пише подгоричка Побједа, позивајући се на изворе из Владе Немачке.

„Канцеларка Меркел је поновила да је територијални интегритет држава Западног Балкана успостављен и неповредив. Ово је и даље став Савезне владе. Савезна влада снажно подржава напоре ЕУ да посредује у одрживим решењима између Србије и Косова“, наводи тај лист. Поједини дипломатски извори Данаса из Берлина недавно су казали да ако Београд и Приштина пронађу решење које би подразумевало разграничење, односно „корекцију граница“, и Немачка ће на крају на то пристати.

Одбор за грађанске слободе, правду и унутрашње послове Европског парламента усвојио је јуче препоруку да се Косову да визна либерализација. Да би тај предлог ступио на снагу потребно је да добије „зелено светло“ и већине посланика Европског парламента и Савета министара унутрашњих послова ЕУ.

Вес Мичел разговарао са председницима Србије и Косова

Председник Србије Александар Вучић разговарао је јуче телефоном са Весом Мичелом, помоћником државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника. „У разговору је констатовано да САД пружају пуну подршку дијалогу Београда и Приштине, који се води уз посредовање Европске уније, као и да се надају постизању свеобухватног и дугорочног решења. Председник Србије је америчком званичнику рекао да је посвећен миру и сарадњи у региону, и да ће, иако сматра да ће се веома тешко доћи до договора, наставити да улаже максималне напоре у постизању трајне стабилности на Западном Балкану“, наводи се у саопштењу.

Председник Косова Хашим Тачи написао је јуче на свом Твитер налогу да је имао одличан разговор са Весом Мичелом и да је захвалан на његовој и подршци САД у постизању мирног, правно обавезујућег споразума између Косова и Србије. Договорили смо координисане кораке како бисмо напредовали. Америчка подршка је била и остаје од виталног значаја за евроатлантску перспективу Косова, написао је Тачи.

Прочитајте ОВДЕчиме је шокирана Приштина.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли су Харадинај и Тачи пореклом Срби?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА